Datolyás-mandulás marhahústagine

2007-07-18

sponsored links

 


Ismét egy különleges íz a marokkóiak háza tájáról. A recept egy ízemlék egy pár évvel ezelõtti nyaralásról (bemelegítek a VKF VII. fordulójára Chiliinél). Még mindig megdöbbenve tapasztalom, mennyire jól harmonizálnak az édes ízek a marhahússal, ennél az ételnél pedig különösen nagy hangsúly van az édességen. Viszont bajban vagyok a körettel: a hozzá tálalt rizs túlságosan "snassz", a kuszkusz pedig túl száraznak tûnik. Esetleg valakinek van valami ötlete? (annak idején köretnek egy lepénykenyér-féleség szolgált; de szerintem ez sem nyerõ).

 

A recept

40 dkg marhahús, falatnyi kockákra vágva (bármilyen, pörköltnek szánt hús megteszi)

10 dkg vaj

1 fej vöröshagyma, apróra vágva

2 gerezd fokhagyma

két nagy marék datolya (aszalva, mag nélkül)

1 maréknyi vékonyra szeletelt, pirított mandula

alaplé a felöntéshez (6-8 dl)

só, bors, õrölt fahéj, friss gyömbér a fûszerezéshez

A vaj felén elõször megpirítottam a húskockákat, majd azokat félrerakva az edénybe (tagine) tettem a maradék vajat és a hagymát azon megpároltam. Fûszereztem a fahéjjal és az aprított gyömbérrel (kb. 4 cm-es darab); majd belekerült a felaprított fokhagyma és három jókora tekerésnyi bors. Húslével felöntve addig vártam, míg a lé fel nem forrt, ekkor visszaraktam a húskockákat, a datolya felét (félbevágva). Kb. háromnegyed órát rotyogtattam, vigyázva, hogy mindig maradjon alatta bõ lé; ha kellett, pótoltam. Amikor a hús már majdnem megpuhult, ízesítettem sóval és még egy kis borssal; és készre fõztem (ekkor már hagytam a szaftot besûrûsödni a felére). Tálalás elõtt beleszórtam a maradék datolyát és a mandulát is.


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2007/0...

sponsored links

Keres?s