Darázsfészek - Csigafánk - Diós csiga

2010-10-19

sponsored links

Blogszülinap alkalmával veszem a bátorságom és más tollaival ékeskedek, mert a szülinaposnak mindent lehet, nem? Majdnem mindent..

A hétvégén sógorom szülinapja volt, és anyósom megsütötte az általam (n)agyondicsért darázsfészket, más néven a csigafánkot vagy diós csigát. Hát nyamm! Meg is ettem belõle elsõ nekifutásból hármat (bár ki számolta?), majd még egy párat, és még ettem volna, de gondolnom kellett a többiekre is, na meg a vonalaimra is, ami egyre inkább kezd a zárójelre hasonlítani. Na de elég a mellébeszélésbõl! Tadadadamm! Jöjjön a recept!

Darázsfészek - Csigafánk - Diós csiga

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 dkg élesztõ
1 pohár (2 dl) tej
2-4 tojássárgája (2-vel is nagyon finom, bár a recept négyet ír)
2 ek cukor
fél kiskanál só
10 dkg zsír
15 dkg porcukor
15 dkg darált dió
vaníliás cukor

dioscsiga

Az élesztõt kevéske tejjel felfuttatom, majd a tojássárgával, maradék tejjel, 2 ek cukorral és kiskanál sóval simára dagasztom. Meleg helyen letakarva fél órát kelni hagyom, majd ujjnyi vastagra nyújtom. 10 dkg zsírt 15 dkg porcukorral és egy vaníliás cukorral habosra keverek, majd a kinyújtott tésztára kenem. Végül leszórom a darált dióval, feltekerem és szeletekre vágom. A tepsiben, nem túl közel rakva egymáshoz, még egy órán át kelesztem, majd megsütöm. Mikor félig kész (azaz szépen megnõtt, de még nem sült át teljesen), kiveszem és lekenem vagy leöntöm vaníliás tejjel, majd visszateszem a sütõbe és szép barnára sütöm. Ez a mozdulat azért fontos, mert ettõl lesz finom puha.

Állítólag a zsírtól puhább lesz a tészta, mintha margarint használnánk, nektek mi a tapasztalatotok ezen a téren?


Folytats a blogon ... ticsiandi.freeblog.hu/archives/2010/1...

sponsored links

Keres?s