Darás kelt rétes

2007-12-14

sponsored links

Ez volt a kedvenc sütim a nagymamámnál

Darás kelt rétes

Tészta alapanyagok:

1 kg liszt, 2 db tojás, 20 dkg zsir, 1 pohár tejföl, 7-8 dl tej, 4 dkg élesztõ, 3 evõkanál cukor, egy kis só

Az élesztõt langyos tej egy részében kelesztjük, a liszt közepéke rakjuk és kevés liszttel kovászt készitünk. A maradék langyos tejbe rakjuk a cukrot, a sót, zsirból egy tojásnyit, és a felvert tojásokat. Az egész masszát a megkelt kovászhoz adjuk. Összeeverjük és megdagasztjuk. Nagyon simára, de gyengébre dagasztjuk, mint más kelt tésztákat, közben még 1-2 kanál tejfölt hozzáadunk. Mikor már hólyagós a tészta, deszkára öntjük, 2-3 cipót gyúrunk, tetejüket langyos zsirral megkenjük, és 35-40 percig pihentetjük.

Lisztezett ujjunkkal ovatosan nyujtjuk, ha még szakad tovább pihentetjük, a kinyujtott tésztát langyos zsirral, majd pár kanál tejfõllel megkenjük, ezután helyezzük rá a tölteléket. A felcsavarása két oldalról abrosz segitségével történik. Tepsibe rakja langyos zsirral megkenjük és minimun fél órát pihentetjük, végül 25-30 perc alatt készre sütjük.

Töltelék alapanyagok:

6 dl búzadara, 1 pohár tejföl, 10 evõkanál cukor, 4 tojás

A darát a tejföllel elkeverjük, a tojás sárgáját cukorral kikeverjük, a fehérjét habbá verjük, majd az összes alkotóelemeket ovatosan összekeverjük, és végül a kinyujtott tésztára egyenletesen eloszlatjuk.

 A tölteléket nem csak buzadarával, hanem mákkal vagy dióval is készithetjük.


Folytats a blogon ... mai-kaja.freeblog.hu/archives/2007/12...

sponsored links

Keres?s