Currys szûzpecsenye sült almával (Stahl Judit)

2010-08-09

sponsored links

Currys szûzpecsenye sült almával
Fõzzünk, valami finomat!

Hozzávaló:
4 gerezd fokhagyma

1 vöröshagyma
5 dkg vaj
1 zöldcitrom
1 evõkanál currypor
3 közepes méretû alma
2 db 35 dkg-os sertésszûzpecsenye
só és frissen õrölt bors
2 evõkanál méz
1-2 piros chilipaprika
2 dl száraz fehérbor
1 dl tejszín

A tepsi elõkészítéséhez 5 dkg vaj



Elõmelegítjük a sütõt 220 fokra (gázsütõn 7-es fokozat) és alaposan kivajazunk egy 30x40 cm-es tepsit.

A fokhagymát és a vöröshagymát megpucoljuk, majd az elõbbit tüskékre, az utóbbit pedig apró kockákra vágjuk. A vajat megolvasztjuk a tûzhelyen vagy a mikróban, teaszûrõn át hozzáfacsarjuk a zöldcitrom levét és a zöldcitromos vajban elkeverjük a curryport. Mindegyik almát 8-8 cikkre vágjuk, a cikkekbõl kiszedjük a magházas részeket.

A húsdarabokba éles késsel több helyen mélyedéseket szúrunk, bedugdossuk ide a fokhagyma-tüskéket, majd mindkét szûzpecsenyére kenünk kevés currys-zöldcitromos vajat. Megsózzuk-megborsozzuk õket, és magunk mellé készítjük.

Az almát és a hagymát összekeverjük a maradék zöldcitromos-currys vajjal és a mézzel, beletesszük a tepsibe, és a hagyma-alma keverékre ráfektetjük egymás mellé a szûzérméket. A tepsit alufóliával letakarjuk és betoljuk 40 percre a forró sütõbe. Az utolsó 20-22 percben levesszük a fóliát, mert akkor a szûzérme és az alma szépen megpirul. Ezalatt kimagozzuk, majd vékonyan felszeleteljük a chilipaprikákat.

A megsült húst és az almadarabokat szûrõlapáttal kiszedjük a tepsibõl, tálra tesszük, és alufóliával letakarjuk, hogy melegen tartsuk. A tepsit ezután mérsékelt tûzre állítjuk a tûzhelyen, és elkészítjük benne a mártást.

A tepsibe beleöntünk 3 evõkanál bort, és fakanállal finoman felkaparjuk az esetleg lesült hagymadarabokat. Ezután jöhet a többi bor is és a chilipaprika, és az egészet 5 perc alatt kavargatva enyhén sûrûre fõzzük. Végül belekeverjük a tejszínt, és ha kell, a kész mártást megsózzuk. Tálaláskor a húst felszeleteljük, megöntözzük a mártással és a sült almával együtt kínáljuk.


Folytats a blogon ... finomvolt.freeblog.hu/archives/2010/0...

sponsored links

Keres?s