Cuccidati - egy falat mediterrán

2010-12-07

sponsored links


Ezen recept a Kifõztük Karácsonyi Adománygyûjtõ Különszámában jelent meg, melyben ezen kívül még több, mint 100 különleges, karácsonyi recept található. 
Nem paleo, de akár a vendégek kedvéért is érdemes elkészíteni, nagyon különleges!

A Cuccidati egy eredetileg szicíliai desszert, melyet fõként karácsonykor készítenek és szolgálnak fel. Omlós, puha, édes linzertésztába bújtatott gazdag, fügés-fûszeres-magvas töltelék, melyet láthatatlan narancsmázzal vonunk be. Nem egy pikk-pakk elkészíthetõ finomság, de garantáltan visszatérõ vendégünk lesz az ünnepi aszalon!

Cuccidati 
(100 db)

Töltelékhez:

220 g aszalt füge
110 g mazsola
220g méz
60 ml rum
1 evõkanál fahéj
? evõkanál õrölt szegfûszeg
100 g mandula durvára aprítva
80 g dió durvára aprítva

A tésztához:
560g liszt
210g kristálycukor
12g sütõpor
1 teáskanál só
220g hideg vaj felaprítva
2 nagy tojás
120 ml tej
1,5 teáskanál vanília kivonat

A mázhoz:
100g kristálycukor
1 teáskanál vanília aroma
? narancs kifacsart leve

Egy aprítógépbe belerakjuk a lecsumázott fügét, mazsolát, mézet, fahéjat, rumot, szegfûszeget és homogénre turmixszoljuk. Kézzel hozzákeverjük az aprított mandulát és diót, majd a hûtõben pihentetjük legalább 8 óráig.
A tésztához keverõlapáttal ellátott robotgépbe rakjuk a sütõporral és sóval elõzõleg összekevert lisztet, cukrot és vajat, és homokszerûre keverjük. (Robotgép hiányában kézzel is elkészíthetõ.) Majd mikor elértük a kívánt állagot, hozzáadjuk a tojást, tejet és vanília kivonatot, majd tésztává keverjük. Két golyót formálunk belõle, majd szintén 8 óráig pihentetjük a hûtõben.
A szirupot a kekszet sütése közben készítjük el. Hozzá a cukrot, vanília kivonatot és narancslevet egy edényben felmelegítjük, hogy a cukor felolvadjon.
Összeállítása:
A tésztát lisztezett deszkán fél centi vastagra gyúrjuk, majd a töltelékbõl kanállal merünk és a lisztezett kezünkkel ujjnyi vastag hengert formázunk, amit a tészta szélétõl 1 cm-re helyezünk el, majd felhajtjuk rá a tésztát és addig göngyöljük fel, míg a tészta két, hosszanti irányban lévõ széle összeér. Levágjuk hosszában és pihentetjük, amíg a többi hengert is elkészítjük, majd a hengereket 4 cm-es kis szeletekre vágjuk. Sütõpapírra helyezzük a szeleteket, egymásból 4 cm-re.
170°C-on kb. 15 percig sütjük, vagy amíg el nem kezd egy picit barnulni.
Kivétel után 10 percig pihentetjük tortarácson, majd megöntözzük a még meleg mázzal. 




Folytats a blogon ... pocakpanna.blogspot.com/2010/12/cucci...

sponsored links

Keres?s