Csülök este nyolcra

2010-06-06

sponsored links

Az öcsém jött hozzánk vacsorára. Valami finomat akartam fõzni a sörök mellé. A csülök jónak tûnt, de nem volt sok tapasztalatom, így végigpörgettem a szakácskönyveimet, és persze a kedvenc gasztroblogjaimat is. Végül Váncsa István Funchal-fûszerkeveréke mellett döntöttem, és többé-kevésbé a sütés mikéntjét is az õ útmutatása alapján választottam meg. Jó döntés volt. 

 
A fûszer édesköménymag, koriandermag és fehér bors keverékébõl áll össze ? én tettem bele egy kis mustármagot is ?, a magokat pirítás után mozsárban zúztam össze, némi tengeri sóval.
 
A két csülök bõrét alulról lefejtettem, de a tetején hagytam egy fél centit, hogy ne váljon el teljesen a csonttól. A húsba masszíroztam a fûszert, majd visszaigazítottam a csülköket az eredeti formájukra, és rácsra helyezve sütni kezdtem. A rács alá egy kis vízzel tepsit tettem, hogy a lecsöpögõ zsiradék ne égjen meg, tudván, hogy arra késõbb még nagy szükség lesz.
 
 
Délelõtt tízkor, nyolcvanöt fokkal indultam, és hat órán keresztül nem is csináltam semmit a hússal. Délután négykor aztán kivettem, a tepsibõl egy edénybe felfogtam az összegyûlt szaftot, beirdaltam a csülkök bõrét, és egy kis sörrel meglocsoltam. Aztán ment vissza nyolcvanöt fokra, és óránként locsoltam, kenegettem sörrel. A sütés kilencedik órájában, azaz este hétkor felemeltem a hõmérsékletet száznyolcvan fokra, majd akkor vettem ki a csülköt, amikor a maghõmérséklete elérte a kilencven fokot. Ez úgy nyolc óra körül volt.
 
 
A húst mártással, párolt káposztával és burgonyapürével tálaltam. A mártás a sütés közben felfogott szaft és paradicsomkonzerv összeforralásával készült, a pürébe a szokásos hozzávalók mellett mascarpone sajtot és egy kis sárfrányos szeklicét is kevertem.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... timoandjulien.blog.hu/2010/06/06/csul...

sponsored links

Keres?s