Csicsóka gratin - sült tarjával

2010-12-03

sponsored links

A magyar konyha méltatlanul elfelejtett, elhanyagolt alapanyaga a csicsóka. Szinte teljes mértékben alkalmas a krumpli helyettesítésére, ugyanakkor sokkal kedvezõbbek annál beltartalmi értékei. Mostanában a piacokon is egyre sûrûbben elõfordul, és ha kedvezõ körülményeket biztosítanak számára a termesztésben, igen nagy gumókat képes növeszteni. Egészen jó vételekre lehet tehát bukkanni. Egy ilyen "túlvásárlás" miatt volt nekem otthon egy kilónyi belõle, el kellett rajta gondolkoznom, miként használjam el, mielõtt tönkremegy a lakásban. Már vágytam egy burgonya gratin-re, ezért úgy döntettem, megcsinálom csicsókával, nagyot nem tévedhetek vele. A gondolatot tettek követték, és egész kiváló étel kerekedett belõle, megállja helyét köretként és önmagában is.

 

Hozzávalók (4-5 adag)
- 1 kg csicsóka
- 250 ml tejszín
- 200 g tejföl
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 1/2 szerecsendió
- só, bors
- diónyi vaj
- 100 g pecorino vagy grana padano

- fejenként egy vastag szelet tarja (elhagyható)

A csicsókát meghámozom, szakácskéssel 2-3 mm-esre karikázom (lehet vastagabbra gyaluval is). A csicsókaszeleteket megsózom, alaposan összeforgatom. A fokhagymát megpucolom, durvára aprítom. Tûzálló tálat vastagon kivajazok, mintha cserepeznék, lerakok egy sor csicsókát, megszórom fokhagymával, borsozom, szerecsendiót reszelek rá, majd lerakok még két réteget ugyanígy. A tejföl és a tejszínt két csipet sóval összekeverem, egyenletesen ráöntöm, épp csak nagyjából elsimítom, és pecorinót reszelek a tetejére. Forró sütõben 40-45 perc alatt ropogós aranybarnára sütöm, majd tálalásig 20 percet pihentetem. Ha mindenképpen húst kívánunk hozzá (miért ne), addig van annyi idõ, serpenyõben hirtelen kisütöm a tarjaszeleteket, és azokat is pihentetem 10 percet. Rajnai rizliget igyunk hozzá.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... lorien.blog.hu/2010/12/03/csicsoka_gr...

sponsored links

Keres?s