Csak grillezünk és grillezünk...

2010-07-25

sponsored links

Mióta beütött a nyár -és persze éppen nem esik, vagy nem esik annyira - gyakorlatilag egyfolytában grillezünk. Legutóbb a Mátrában, L.-éknél. Lelkesedésünk odáig terjedt, hogy még gombát is szedtünk, de megenni persze nem mertük, noha a társaság több tagja egyöntetûen letette a nagyesküt, hogy betonbiztosan felismeri a vargányát, de aztán megfutamodott. Azért nem éheztünk, olyannyira nem, hogy másnap reggel kilenckor ott folytattuk, ahol elõzõ nap abbahagytuk. Megjegyzem grillezett tarját, és grill hamburgert regggelizni elég merész volt, de még ez sem tartotta vissza a banda nagyobb felét, hogy negyed tizenegykor a 200 méterre lévõ lágosost megszállja. A pácok, és a grillmártások az alábbiak voltak.
_______________________________________________
Pácok:
Rákok és egyéb tenger gyümölcsei:
A rákocskákra frissen aprított koriander zöldet, apróra vágott fokhagymát, olivaolajat, valamint facsart citromot tettem, és fél órát állni hagytam. Ez gyakorlatilag mindenféle tenger gyümölcsével mûködik, a lényeg, hogy nem kell õket túl sokáig pácolni.
Csirkenyársak:
Olivaolajat friss chili paprikával, lime lével, gyömbérrel, sóval, fekete borssal, egy kicsi mézzel összeturmixolok, és a csirkedarabokat abba pácolom, ez akár egy napot is pácolódhat.
Tarja:
A tarját nem szoktam túlbonyolítani, mustár, só, fekete bors, olivaolaj, és ennyi. Egy nap neki is jót tesz.
Fûszervaj változatok:
A fûszervaj álláspontom szerint elengedhetetlen kelléke a grillezésnek, ilyenkor ne aggályoskodjunk a kalóriák miatt, csak élvezzük a forró húsokra, halakra, és persze zöldségekre ráolvadó vajat.
1. Alap
A vajat mustárral, sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemmel kikeverem, majd egy folpack darab segítségével nagyjából 3 cm. átmérõjû hengert csavarok belõle, és mehet is a fagyasztóba. A legtöbb zöldséghez nem is kell ennél bonyolultabb fûszervaj.
2. Pikáns fûszervaj
A vajhoz sûrített paradicsomot, füstölt chili paprikát, sót, és fekete borsot adok, majd kikeverem, a többi mint az elõbb.
3. Egzotikus fûszervaj
A vajhoz gyömbért, kurkumát, õrölt koriandert, sót, fekete borsot adok.
Grillszószok:
1. Almás-tormás majonéz
A majonézhez egy fõtt tojás sárgáját - lehet nyers is, de a fõttõl krémesebb lesz -fkozatosan adagolt olivaolajjal, dijoni mustárral, sóval, fekete borssal kikeverem, hozzáadom egy fél citrom levélt, majd tejföllel kikeverem. Van aki cukrot is ad a majonézhez, de én nem szoktam. Egy héj nélküli almát lereszelek, és az almát, valamint 2 ek ecetes reszelt tormát adok a majonézhez, és már kész is.
2. Zöldborsos majonéz
A majonézt a fentiek szerint kikeverem, zöldhagymát, petrezselymet, kakukkfüvet, bazsalikomot, és aprított fokhagymát adok hozzá, végül jöhet a sós lében eltett zöldbors, persze a leve nélkül.

Folytats a blogon ... safranysarkany.blogspot.com/2010/07/c...

sponsored links

Keres?s