Citrusos christmas pudding

2010-12-05

sponsored links

Angliában és itt Írországban is nagyon népszerû a Christmas pudding. Fõ összetevõje a liszt és az apróra vágott marhafaggyú (suet) amihez mandulát, mazsolát, kandírozott cseresznyét és brandy-t adnak. Régi hagyomány, hogy ezüst hat pennyst vagy más csecsebecséket sütnek a puddingba, ezzel lepik meg a vendégeket.
Régebben mazsolás puddingnak is hívták a benne lévõ rengeteg aszalt gyümölcs miatt. 1664-ben a puritánok betiltották, majd I. György királynak köszönhetõen 1714-ben újra visszatért a karácsonyi lakoma részeként.
Skóciában nem fogyasztják ezt a fajta chrismas pudding-ot, viszont Hogmanay-kor, az év utolsó napján szoktak enni pitetésztával beburkolt aszalt gyümölcsös, hosszúkás kenyeret, amit black bun néven ismert.
Általában brandy-vel ízesített vajas krémmel vagy fehér szósszal fogyasztják. Tálaláskor meglocsolják egy kis brandy-vel majd meggyújták. A kék színû láng és a barna pudding nagyon szép látványt nyújt.

Idén én is megpróbálkozom az elkészítésével. Mivel faggyút nem találtam, így olyan receptet kerestem, amibe vaj kerül. Végül egy citrusos Good Food-os receptre esett a választásom:
Az eredeti recept megtalálható a Good Food oldalán itt. Remélem az enyém is a képen láthatóhoz hasonlóan fog kinézni :)

Én fele adagot készítek csak, picit változtattam a hozzávalókon is, ezt fogom most leírni. De el lehet készíteni az eredetit is a fenti link alapján. Elsõ olvasatra nehézkesnek tûnhet az elkészítése a hozzávalók miatt, de igyekszem pontos útmutatást adni.

HOZZÁVALÓK:

265 gr mazsola ( a tesco-s tökéletesen megfelel, amiben többféle mazsola is van)
70 gr kandírozott cseresznye
25 gr szeletelt mandula
fél citrom és fél narancs reszelt héja
1 kisebb répa lereszelve
75 ml rum
25 ml narancslikõr
85 gr barna cukor
85 gr friss zsemlemorzsa
62,5 gr liszt
1 kk. sütõpor
késhegynyi õrölt fahéj, szerecsendió, gyömbér, szegfûszer (és ugyanennyi õrölt korianderbõl és édesköménymagból és kardamomból ha van) ha sikerül venni ún. "mixed spice"-t, az a legjobb.
87,5 gr fagysztott vaj
1 tojás
vaj a kikenéshez

ELKÉSZÍTÉS:

A mazsolát, a mandulát, a kandírozott cseresznyét, a reszelt répát, a narancs és a citrom reszelt héját egy tálban összekeverjük a rummal valamint a narancslikõrrel és egy éjszakát állni hagyjuk. A vajat betesszük a fagyasztóba.

Másnap a száraz hozzávalókat összekeverjük, belekeverjük a beáztatott aszalt gyümölcsöket. Belereszeljük a fagyos vajat, hozzáadjuk a kissé felvert tojást is. Fakanállal jól átkeverjük - közben ne felejtsünk el kívánni valamit!!!
A recepthez nem jó az otthoni száraz zsemlemorzsa, frisset kell készíteni hozzá pl így

Másnap a száraz hozzávalókat összekeverjük és hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsökhöz. Belereszeljük a fagyos vajat és hozzáadjuk a kissé felvert tojást. Ne felejtsünk el kívánni valamit :)
Ehhez a mennyiséghez vajjal kikenünk egy 750 ml-es sütõformát. A legjobb, ha van ilyesmi formánk otthon:
A forma sütõpapírral kibéleljük. Belekanalazzuk a gyümölcsös keveréket, a kanállal jól belenyomkodjuk.
A tetejére egy kör alakú sütõpapírt teszünk, majd dupla réteg sütõpapírral és dupla réteg alufóliával lefedjük és spárgával megkötjük a képen látható módon:

Egy nagy edény aljára kistányért teszünk, erre állítjuk a pudingformát. Az edényünket addig töltjük vízzel, hogy a forma feléig érjen csak, se a sütõpapír, se az alufólia ne érjen a vízbe. Ezután 6 órán át gõzöljük a puddingot, az elpárolgott vizet folyamatosan pótoljuk.
6 óra elteltével a formát kivesszük a vízbõl és hûvös helyen tartjuk felhasználásig. 1 évig is eláll.

Karácsonykor tálalás elõtt ismét gõzfürdõbe állítjuk , de most már csak 1 órára. Majd óvatosan kiborítjuk. Leggyakrabban magyal levéllel és vörös áfonyával szokták díszíteni. Tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy a fent említett brandy-s vajas krémmel tálaljuk. Ha van kedvünk hozzá, meg is gyújthatjuk, szemet gyönyörködtetõ látványban lesz részünk:


Én kb. 3 hete készítettem el, azóta hûvös helyen van. Kíváncsian várom hogy sikerült :)



Folytats a blogon ... kmkonyhaja.blogspot.com/2010/11/citru...

sponsored links

Keres?s