Ciabatta reggelire

2010-11-23

sponsored links


Szombat reggelre készítettem ciabattát Dolce Vita receptje alapján.
Több okom is volt rá, hogy ezzel a kenyérfélével kísérletezzek: egyrészt már régóta tervezem kipróbálni, másrészt nem sütöttünk kenyeret és nem is vettünk, így kellett valami, amit reggelire ehetnénk.
Ekkor jutott eszembe a ciabatta, amely igen hálás jószág, este csak be kell keverni, reggel a megkelt tésztát pedig kisütni, és utána már lehet is enni.
Igaz, amikor összeállítottam, nem gondoltam, hogy ebbõl bármi ehetõ is készülhet, mert tényleg olyan, mint a nokedlitészta, de elsõre nagyon jól sikerült. Már csak a formázást kell valahogy elsajátítani.

Recept

7,5 dl liszt+ a tepsihez egy kevés
3,5-4 dl víz
2 kiskanál só
negyed kiskanál porélesztõ
pár levélke rozmaring

Az egész dolog lényege a hosszú kelesztési idõ, így érdemes legalább 12 órával a sütés elõtt összeállítani a tésztát.
Ez igen egyszerû mûvelet: a hozzávalókat tálba teszem és fakanállal összekeverem. Ezután a masszát szobahõmérsékleten legalább 12 órán keresztül hagyom állni letakarva, ezalatt megkel, olyan lesz, mint a kovász.
A szükséges idõ elteltével fakanállal átkeverem és hagyom még fél órát pihenni a tésztát, ezalatt a sütõt 250 fokra elõmelegítem (alsó-felsõ sütés, légkeverés ne legyen). Harminc perc elteltével a folyós tésztából enyhén lisztezett sütõpapírra négy pacát - jó esetben papucsformát vagy téglalapot - formázok és kb. 30 perc alatt aranybarnára sütöm a ciabattákat.
Még melegen, jó sok vajjal megkenve ettem a lányommal együtt, annyira finom volt, hogy alig bírtuk abbahagyni. Estére illetve másnap reggelre sem öregedett meg, tökéletes szendvicsalap illetve kenyér lusta háziasszonyoknak.

Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/blogspot/nouR...

sponsored links

Keres?s