chilis- gyömbéres marha ragu

2010-12-10

sponsored links

"egy autentikus fogás Kínából..."

  A kínai ételekrõl nagyon fontos tudni, hogy az ízek harmóniája a sós, csípõs, savanyú és az édes egyensúlyában, és az ételen belüli textúrákban mutatkozik meg. Kialakításuk nem csak errõl szól,hanem  emellet arról a varázslatos ízvilágról, melyek mosolyt tudnak csalni az arcunkra amikor fogyasszuk õket.
A jellegzetes kínai ízvilágot adó eredeti fûszerek, szószok és egyéb alapanyagok nélkülözhetetlenek, e igen gazdag étel elkeszítésében.
S hogy mire is gondolok?
A szójaszósztól kezdve az osztrigaszószon át a csípõs és édes chiliszószig, vagy a szezámolajtól a rizsboron át a rizsecetig. A fûszerek terén fontos megemlíteni a szecsuáni borsot, a kínai ?ötfûszer? keveréket, gyömbért, chillit, csillagánizst és a fahéjat.
Ha ezek többsége megvan a konyha polcán, akkor már kísérletezhetünk is a kínai ízeket varázsolni.
Én ma a kedvenc "kis kuktám" kedvébejárva fogom elkeszíteni és egyben a rivaldafénybe helyezni ezt a különlegeséget.

"íme a receptem..."

CHILIS- GYÖMBÉRES MARHA RAGU

hozzávalók:

80dkg marhahús (nyak, szegy vagy lapocka)
4 evõkanál olívaolaj

3db mogyoróhagyma
4gerezd fokhagyma 
10szál újhagyma
1/4fej  kínai kel
2db sárgarépa
1db kaliforniai paprika
1db vajretek
2db chili paprika


szecsuáni bors
kínai "ötfûszer" keverék
gyömbér 
csillagánizs

koriander levél
limelé

szója szósz
csípõs chili szósz
elkészítés:

Elsõ lépésben az alapanyagok feldolgozásával kezdjük el a fõzöcskézést.
Én marha lapockából készítem ezt az ételt, amit újnyi vastagságú metéltre csíkozok. Ami a zöldségeket illeti az összeset megtisztítom, pucolom s hámozom, majd julienne vastagságú vékonymetéltre vágom õket.
Ez idõ alatt két wok serpenyõt felhevítek a tûzhelyen, s míg az egyikben a húst sütöm le külön, addig a másikban a zöldségeket.
Mind a kettõ wokba tegyünk olívaolajat, majd elsõként a metélt marhalapockát píritsuk le úgy, hogy egybõl alakítsuk az ízeket sóval, szecsuániborssal, reszelt gyömbérrel, a juliennere vágott chilli paprika felével és végül két szem csillagánizzsal. Alaposan forgassuk össze õket, s addig pirítsuk amíg teljesen vissza nem sül a zsírjára a hús.
Ez idõ alatt amíg a hús szép lassan lassú tûzön puhul a saját húsnedveiben, addig a másik wokban forró olívaolajon lepirítom az összekevert julienne zöldségmixet a chili parika kivételével. A különleges ízhatás elérése érdekében gazdagítom a zöldségeket szója szósszal és csípõs chilli szósszal. Addig pörgessük õket a wokkban, hogy a zöldségek annyira puhuljanak meg, hogy még roppanósak maradjanak.
Ha a hús is elpárologtatta a húsnedveit és visszasült zsírjára, akkor nem maradt más hátra, minthogy bemutassuk egymásnak a két wok tartalmát.
 Egy alapos összekeverés után mikor az ízeknek volt már esélyük összeolvadni  rizságyon tálalva fogyasszuk úgy, hogy megszórjuk a fenmaradt julienne chili paprikával és durvára vágott koriander levéllel. Egy kis pikánság érdekében néhány csepp lime lé sokat segíthet.

Bon appétit!



Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/LaCuisineDunC...

sponsored links

Keres?s