Chili magyar módra

2010-06-06

sponsored links

Gyerekzsúrral egybekötött kerti partin voltunk szombaton. Végre napsütés, hatalmas kert, cicák, gyümölcsfák, a városból kiszabadult gyerekeknek maga a Paradicsom. Meg persze jobbnál-jobb falatok, pogácsák, kétféle torta, szóval igazi magyaros trakta, minden ízében pompás, és minden falatja jó szívvel kínálva. Míg a gyerekek szétszedték a házat és a kertet, kergették a rémült macskákat, addig mi felnõttek mit is tehettünk volna mást, ettünk és ittunk. A háziasszony óvott minket a gyerekeknek szánt szendvicsek túlzott fogyasztásától, mondván, hogy a felnõtteknek ennél súlyosabb dolgok is készülnek a konyhán, és, ha sok szendvicset eszünk, akkor annak már nem marad hely. Azután elõ is állt a csodával: a bodzabokor mellett felállított hatalmas asztal közepére egy óriási tál, tüzesen illatozó chili került. A bab vörös volt benne, a kukorica gyönyörûen sárgállott, és mivel ez a con carne fajtából való chili volt, vastagon ült a paradicsommártásban a darált hús is, íze, illata, pont olyan, ahogy azt a nagykönyvben megírták. Tortilla helyett apró pirítóskarikák vagy ropogós friss kenyér járt mellé, utána pedig pompás száraz vörösbor. Amikor már mindenki vidáman kanalazta a csípõs finomságot, a ház asszony a pirulva bevallotta: ez galuskás chili. Közvélemény-kutatást rendezett Dél-Amerikát járt ismerõsei közt, és megtudta tõlük, hogy ott a chilit ezerféleképpen készítik, ki rizzsel, ki kruplival, ki tortillával szervírozza. Így azután úgy döntött, itt nálunk miért ne lehetne benne galuska. Hát lett, és milyen finom lett!  Jó kis délután volt, a magyarosított chili maradékát, és a kedves házigazdákat nehéz volt otthagyni.

GALUSKÁS CHILI
Hozzávalók: 50 dkg vörös bab, só, 2 vöröshagyma, 4 evõkanál olaj, 50 dkg darált marhahús, 2-3 gerezd fokhagyma,  chilipor, 1 csokor koriander, csipetnyi õrölt koriander, 2 doboz konzervparadicsom,50 dkg mélyhûtött csemegekukorica, 1-2 chilipaprika
a galuskához: 1 tojás, 10-15 dkg liszt

1. A babot elõzõ este beáztatjuk, majd másnap annyi friss enyhén sós vízben amennyi éppen ellepi, puhára fõzzük. (Kuktában a leggyorsabb, sípolástól számítva kb. 30 perc alatt kész.)
2. Közben a megtisztított, finomra aprított hagymát az olajon megfonnyasztjuk, a húst rádobjuk. Sózzuk, a chiliporral, a korianderrel, és finomra aprított korianderlevelek felével fûszerezzük.
3. A húst fehéredésig kevergetjük, majd a paradicsomot a levével együtt beletesszük. Amikor a hús már majdnem puha, a leszûrt babot és a kukoricát is belekeverjük, és együtt készre fõzzük.
4. Ha kell utánaízesítjük, majd a tojásból, lisztbõl, csipetnyi sóból és egy kevés vízbõl kevert galuskát beleszaggatjuk.
5. Friss kenyérrel tálaljuk, a chilipaprikát külön kínáljuk mellé, hogy aki még tüzesebben szereti, azzal ízesíthesse.

Tipp:
Gyorsabban elkészül a chili, ha konzerv vörös babot és kukoricát használunk hozzá.

Folytats a blogon ... konyhaklub.blogspot.com/2010/06/chili...

sponsored links

Keres?s