Cantucci, biscotti - puha verzió

2010-12-12

sponsored links

Hétköznap reggelente nekem iszonyú tortúra a felkelés, a reggelizést meg hagyjuk is. Amikor aztán annyira kicsúszok az idõbõl hogy végképp nem marad rá 2 percem sem, akkor jön a tipikus joghurt amitõl 1 óra múlva már kopog a szemem.  A muffin jó ötlet de már tökéletesen elegem volt belõle  fõleg, hogy nem állnak el õrült sokáig, én meg nem akarok minden reggel ugyanolyan muffint enni. A cantucci is jó ötlet kivéve, hogy úgy ropog hogy szétesik a fejem, úgyhogy kerestem egy "soft cantucci" receptet amit aztán addig alakítottam amíg (számomra) tökéletes nem lett: már elég puha de még mindig eláll hetekig. Egy ikeás csini üvegben tartom õket a konyhapulton, váratlan vendég elé is oda lehet tolni :-) Én nem iszok kávét, earl greybe mártogatom reggel a monitor elõtt...

 
Hozzávalók

80 gr vaj
100 gr barnacukor
2 tojás
kb 150-180 gr teljes kiörlésû liszt (Norbi megnyugtatása végett)

Szerintem a biscottinak akkor van értelme ha gyönyörûen illatozik és markáns az íze úgyhogy én jõ bõven használom a fûszereket:

2-3 evõkanál Mandulalikõr (vagy aroma)
100 gr mandula hámozva
100 gr szárított/aszalt sárgabarack, vagy aszalt szilva vagy bármilyen más aszalt gyümi
citrom és narancs reszelt héja (ízlés szerint)
friss gyömbér nagyon apróra vágva, kb egy fél hüvelykujjnyi

1 evõkanál fûszerkeverék a következõ fûszerekbõl ízlés szerint: fahéj, szegfûszeg, szegfûbors, kardamom.

Elõveszem a nagytepsim és beterítem sütõpapírral, meghintem liszttel. Összekeverem a vajat a cukorral, tojással és az összes fûszerrel. A végén jön a liszt. Ennek egy jó sûrû masszának kell lennie. Ráborítom a lisztezett papírra és egy hosszúkás formát próbálok belõle formázni. Nem baj ha nem sikerül. Betolom a hûtõbe 20 percre majd amikor kiveszem szépre formázom és még kívülrõl belenyomkodok pár mandulát. Berakom a sütõbe kb 20 percre 100 fokra elõsütni. Kiveszem, feldarabolom srégen és visszarakom a szeleteket a sütõbe immáron 130 fokra még kb fél órára, illetve amíg szép barna nem lesz. Egy éjszakát hagyjuk hûlni/száradni mielõtt elcsomagoljuk üvegbe. 







Folytats a blogon ... cookta.blogspot.com/2010/12/cantucci-...

sponsored links

Keres?s