Bögrés mákos vagy diós vagy bögrés muffin és egészséges variációja

2010-10-17

sponsored links

Soha nem csináltam még bögrés sütit. Egyszer olvastam egy receptet, ami jónak tûnt, úgyhogy emlékezetbõl próbáltam megcsinálni. Hogy ez volt-e az eredeti, már nem tudom, de hogy nagyon szuper finom puha lett, az tuti.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- fél bögre cukor
- egy bögre liszt elkeverve
- egy sütõporral
- egy csapott kk fahéj
- egy pici csípet só
- kb 10 dkg vaj
-1 bögre tej
- 1 bögre mák vagy dió
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom héja reszelve

Elkészítés: a puha vajjal keverjük habosra a cukrot. Lisztbe keverjük bele a sütõport, vaníliás cukrot, sót, fahéjt.
A cukros vajhoz tegyük hozzá a tojásokat a lisztes keveréket, a tejet a mákot, a citrom héját és ami még kell, majd keverjük össze. 150 fokos sütõbe ne túl nagy tepsibe tegyük be a sütit sütni kb 40 percre. Én kb egy 20x20-as ikeás tepsibe szoktam tenni és gyönyörû magasra feljön, nagyon finom puha lesz. Lehet tenni muffin-formába is.
Ha kivettük, kettévághatjuk és megkenhetjük barack vagy szilvalekvárral. Sütés közben tehetünk a tetejére fahéjas szilvát vagy meggyet.
Tûpróbával nézzük meg, hogy rendben van-e a süti mielõtt kivennénk. Ha a teteje már barnás vagy látszik, hogy kész, de a belseje még süthetõ lenne, tegyünk rá sima papírlapot és úgy süssük tovább.


Fittebb változata: a liszt helyett teljes kiõrlésû tönkölybúzát használunk. Ebben az esetben tegyünk bele egy pici kanál szódabikarbonát-ot is. Cukor helyett lehet használni mézet vagy nyírfacukrot, vaníliás cukor helyett pedig sima vaníliát.

Folytats a blogon ... kulinaris.blogspot.com/2010/10/bogres...

sponsored links

Keres?s