Bratwursttunke

2010-07-05

sponsored links

A füstölt házi kolbászt nem csak hidegen fogyasztották elõszeretettel a sváb konyhán, de gyakran használták különféle meleg fogások elkészítéséhez is. Nem csoda, hiszen egy darabka jól elkészített kolbászban a gondos gazda egy évi munkája köszön vissza, és a füstös íz kiváló zamatot ad az ételeknek.

 
 
A Wursttunke, illetve Bratwursttunke lényege, hogy a kolbász a mellé készülõ szósz alapanyagaival együtt fõ meg, miközben szép lassan átadja az ízét és illatát a hozzávalóknak. Nagyszüleimnél például nem múlott el szenteste úgy, hogy ne került volna az asztalra egy tál kolbászos mártogatós. Több változata is van, a savanykástól az édeskésig, itt most egy paradicsomos verzió következik.
 
Hozzávalók két személyre:
 
? 200 gramm házi füstölt kolbász vagy szalámi
? 2 fej közepes vöröshagyma (200 gramm)
? 1 doboz aprított konzerv paradicsom (400 gramm)
? 1 gerezd fokhagyma
? 1 evõkanál sertészsír
? 1 dl száraz fehérbor
? só, bors
 
A megolvasztott zsíron lassú tûzön pirítsuk meg a felszeletelt hagymát. Ízlés szerint lehet egészen apróra is vágni, de én nem bánom, ha a kész ételben nagyobb, kicsit roppanós szálak is maradnak, ezért csak félbevágom, majd cikkekre szeletelem. A pirítás közben egyszer-egyszer öntsünk a hagyma alá egy kis vizet, mert így jobban puhul és párolódik. Amikor már kissé megbarnult, dobjuk rá az apróra vágott fokhagymát, majd egy rövid pirítás után öntsük rá a fehérbort is. Keverjük jól össze, és már mehet is hozzá a paradicsom. Valamikor régen persze nem egy 400 grammos konzervet emeltek le a polcról, hanem házilag eltett paradicsomlevet használtak, így akinek van ilyesmi az éléskamrájában, az nyugodtan vegye elõ. A szószalapba természetesen kerülhet némi apróra vágott friss paradicsom is. A jó minõségû konzervnek viszont finom, sûrû leve van, ami jót tesz a készülõ mártásnak. Ha több paradicsomot teszünk bele, akkor kicsit olaszosabb lesz az összhatás ? mint ebben a receptben ?, de ha a kolbász dominál, akkor közelebb járunk a sváb hagyományokhoz, és kicsit nehezebb, zsírosabb ételt kapunk.
Lassú tûzön gyöngyöztessük tovább, és tegyük bele a füstölt kolbászt. Próbáljunk hozzájutni valami házi készítésû húsáruhoz, mert akkor lesz az igazi. Ha vékonyabb, akkor vágjuk tíz centis darabokra, ha vastagabb, akkor inkább a rövidebb szeletek mutatnak jól. Szalámiból elég, ha egy-másfél centis karikákat kanyarítunk. Egy fél órát fõzzük lassú tûzön, közben kevergessük meg néha, várjuk meg, amíg a mártás besûrûsödik. Ha ez túl hamar megtörténne, akkor lazítsuk egy kis vízzel. Amikor elkészült az étel, vegyünk ki egy bõ merõkanállal a paradicsomos szószból, és passzírozzuk át, vagy akár turmixoljuk le. Ez azért jó, mert a darabos mártás és a füstölt kolbász mellé kerülhet a tányérra egy kanálnyi igazán krémes püré is, ami változatosabbá, izgalmasabbá teszi az ételt. Tálaljuk melegen, friss kenyérrel, esetleg pirítóssal.
 

 

A fenti pekeskifli.blog receptet a Pécsi Borozó közölte a nyári számában. Szeptemberben folytatás következik.

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2010/07/05/bratwur...

sponsored links

Keres?s