Bodzalekvár

2007-07-12

sponsored links

Lassan érik a bodza, ezért ideje leirnom az igért receptet, de elötte azért néhány hasznos információ. Az éretlen bodzabogyó mérgezõ hatású, hasmenést hányást okoz. Ezért csak az érett fekete lédús bogyókat szedjük le. A bogyókat mindig le kell szemezgetni a kacsról, mert az is mérgezõ hatású. A bogyókat mossuk meg fõzés elött, és ekkor feljön a viz tetejére az esetleg még éretlen bogyó. A bodzalekvár gyógyhatású, tartalmaz C és A vitamint valamint flavonoidokat. Télen naponta egy kiskanálnyi megóv bennünket a nátha és influenza szerû megbetegedésektõl.

Bodzalekvár

1 kg bogyóhoz 80 dkg cukor, erõs tûzön, folyamatoson kevergetve, addig fõzük amig beszûrûsödik. A végén átpaszirozhatjuk, igy kiszedve belõle a magokat, én benne hagyom, nem zavarnak a magok. A kész lekvárt forró üvegekbe merjük. az üvegeket elötte nedvesen mikróba teszük, ezzel csirátlanitjuk és az üveg is felmelegszik. Tetejére tartósitószert hintünk, légmentesen lezárjuk. Száraz dunsztba lassan hagyjuk kihülni.

 


Folytats a blogon ... mai-kaja.freeblog.hu/archives/2007/07...

sponsored links

Keres?s