Birsalmás almakrémleves

2010-12-16

sponsored links


Ha az ember meghallja a birsalma nevet, akkor elsõre többnyire a birsalmasajt jut eszébe, közvetlenül utána pedig a pálinka, legalábbis nekem. Manapság szerencsére egyre felkapottabb lett ez a gyümölcs, mivel fanyar ízét jól lehet kombinálni különbözõ ételek elkészítésénél.

A birs a Kaukázus környékén õshonos, vitamintartalma magasabb az almáénál, és a gyümölcsök közül a birsnek a legnagyobb a pektin tartalma (a pektin a szervezet méregtelenítésében játszik szerepet). Emellett gyulladáscsökkentõ hatása is van, így gyógyászati szempontból sem elhanyagolható.
Alapvetõen nyersen a legegészségesebb (birsalmalé formájában szokták fogyasztani), de fõzve is kitûnõ alapanyag, azonban savanykás ízét feltétlenül ellensúlyozni kell valami édeskés hozzávalóval.


Hozzávalók:
1db birsalma
2db közepes méretû alma
1tk torma (üveges, vagy lehet frissen reszelt is)
600ml zöldségalaplé
100ml fehérbor
200ml tejszín
2 szál újhagyma
60g vaj
1 citrom
1ek cukor
metélõhagyma a díszítéshez

Az újhagymát felkarikázom és egy kevés vajon megpárolom. Hozzáadom a citrom lereszelt héját, a tormát és a cukrot. 2-3 percig párolom, majd felöntöm a borral. A birsalmát illetve az almákat meghámozom, kiveszem a magházat, felkockázom és mehet a lábosba az alaplével együtt. Addig fõzöm, míg az almadarabok megpuhulnak. Amint megpuhult lehúzom a tûzhelyrõl, kicsit hagyom hûlni, összeturmixolom. A hideg vajdarabokat és a tejszínt hozzákeverem, picit felmelegítem, de nem szabad forrnia, mert kicsapódik a tejszín és a vaj is. Sózom, borsozom, ha kell adok hozzá még citromlevet vagy cukrot. Tálaláskor igény szerint egy kevés metélõhagymával meg lehet szórni a leves tetejét.
Az alma édessége, a birsalma fanyarsága és a torma csípõs-pikáns íze érdekes kombinációt alkot. 



Folytats a blogon ... csokissteak.blogspot.com/2010/12/birs...

sponsored links

Keres?s