Ballagási ebéd

2010-06-14

sponsored links

Na, már teljes sütés-fõzés lázban égek napok óta. Szépen elterveztem, hogy mit fogok elkészíteni, mire rájöttem, hogy a hõség miatt nem tehetek olyan ételeket az asztalra, melyek hamar olvadnak, vagy romlanak  (pl. aszpikos zöldségkocsonya, máj, krémes sütik, stb). Az is most jutott az eszembe, hogy mire délben megjövünk a ballagásról, már mindenki olyan éhes lesz, hogy azonnal akar enni, tehát muszáj lesz elõételt tálalnom. Így amíg azt elfogyasztják a vendégek, addig én is át tudom melegíteni , vagy ki tudom sütni azokat, amiket szükséges. Igazából majdnem mindent a ballagás elõtti napon kell megcsinálni, hiszen a ballagás napján már délelõtt nem leszünk itthon, hogy fõzzünk.

Addig elmondom, hogy mire jutottam.
A ballagás elõtt 5 nappal: 
- teljes hûtõszekrény "kievés", takarítás, hogy legyen hely bõven. Minden, ami régebbi, az kidobandó (vagy kutyakaja :-), vagy felhasználandó.
- pót hûtõszekrény beszerzése (kölcsönkérése) az italok részére
- bevásárlás
- torták és pogácsák  megrendelése (ezek elkészítésére biztos nem lesz idõm)
- fõzési terv elkészítése .
Ezt úgy szoktam csinálni, hogy fogok egy nagy spirálfüzetet, és az egyik lapjára elkezdem írni kategorizálva azokat az ételeket, amik szóba jöhetnek. Kategóriáim: hideg elõétel, meleg elõétel, fõétel - ezen belül : egytálételek, húsok, köretek - , savanyúságok, saláták, desszert.
A másik oldalra táblázatot készítek 4 napra lebontva, és beírom, hogy melyik nap mit kell tennem, hogy idõben elkészüljek, és mit lehet elõre megfõzni, ami nem romlik meg, sõt fagyasztani , vagy hûteni kell fogyasztás elõtt. Az utolsó nap reggelét órára lebontva (ez szokott lenni a legõrültebb idõszak).
A harmadik lapra elkezdem ételenként felsorolni, hogy mit kell bevásárolnom, ami nincs itthon.
Az összes többi lapot telefirkálom, és telepakolom az interneten talált és kinyomtatott kajaötletekkel (szeretek képeket nézegetni - vizuális vagyok a fõzésben is:-)
Tehát lett egy étlapom, egy 4 napos tervem, és egy bevásárlólistám.
Persze ez mind változtatható, az én lapjaim a végére teljesen össze vannak firkálva. Ami elkészül, az pipa.

Az én étlapom:
 
Hideg elõétel:
- hidegtál - minden szép vékonyra szeletelve: 
töltött dagadó, 
aszalt szilvás pulykamellsonka(ezt készen vettem, de nagyon guszta és finom)
körözöttel töltött paprika (sárga, zöld és piros), vékony virágkarikákra szelve
töltelékes rúd
gyors sajttekercs
mozzarellás koktélparadicsom tál
töltött tojások

Amíg a vendégek a hideg elõételt eszik, addig gyorsan átsütöm és tálalom csülköt. A hidegtálakat hagyom az asztalon, hátha valaki késõbb szeretne még csipegetni belõle.

Meleg elõétel:
 - káposztán csücsülõ csülök  ( recept : itt >>>)

Amíg a csülköt megkóstolják , addig kipakolom a grillsütõhöz a melegíteni való ételeket, és ott fogom átmelegíteni a vendégek között  a dolgokat, így nem kell elvonulnom a konyhába. Szép idõt rendeltem, úgyhogy a teraszon kényelmesen tudunk enni. 

Fõétel - ezen belül : 
egytálételek:
Vali brokkolis  hústortája ( recept: itt>>>)


húsok:
rántott hús,
sült csirkecombok,
fasírtgolyók,
dinós pipiropogós
(és az elõételbõl csülök)


köretek:
jázmin rizs
fûszeres krumpli
párolt zöldborsó


Savanyúságok:
csemi ubi
csalamádé
káposztával töltött paprika
almapaprika


Saláták:
franciasaláta
krumplisaláta
paradicsom-paprika-hagyma saláta
Géza salátája


Desszert.
- golyók :
kókuszkrémes golyó : Wendi receptje : recept itt >>>
zserbógolyó : Pfanni receptje :  recept itt >>>
ördögpirula : AzEszter receptje:  recept itt >>>
angyalpirula  : ez is AzEszter receptje:  recept itt >>>
- hópötty
- torták (Trüffel, eper, és kókusz)
- pogácsa
- rágcsa (ropik, krékerek, mogyoró, stb.)
Eredetileg akartam krémes sütiket készíteni, de a meleg miatt ezeket nem lehet az asztalon tartani. Viszont van egy olyan mûanyag sütistálam, aminek az aljába jégakkut lehet tenni, és azon tudom hûtve tálalni a golyócskákat.) Ugyan így nem lesz olyan elegáns a tálalás, mintha szép tálcán, vagy üvegtálon tálalnék, de inkább a biztonságot választom, mint a szalmonellát, vagy egyéb csúnya dolgot.

Az én 4 napos tervem:

A ballagás elõtt 3 nappal:
- még mindig vásárlás
- hópötty megsütése (vagy egyéb kekszfélék, amiket fémdobozban lehet tárolni)
- segítõ erõk bevonása (mama megcsinálja majd a rántott húst, és a töltött dagadót, a barátnõm jön golyózni)
- ellenõrizni a terítõ, szalvéta, evõeszközkészletet, kikészíteni
- megfelelõ méretû asztalok, és mennyiségû székek, padok beszerzése

A ballagás elõtt 2 nappal: 
- golyók begyúrása (kókusz, zserbó, ördögpirula, angyalpirula)
- franciasaláta
- paradicsom-hagyma-paprika saláta (ecetes lében)
- krumplisaláta (ez is ecetes lében)

 -citromos álom ( ez nálunk elmaradhatatlan, mert különben kikapok a férjemtõl :-), ez a kedvence )
- sütnivaló husik bepácolása

A ballagás elõtt 1 nappal: 
- golyók bevonása, díszítése - megcsináltam a káposztát  (ezen csücsül majd a csülök)
- kuktában majdnem készre fõztem a csülköket
- töltött tojások
- majonézes tojássaláta
- körözöttel töltött paprikák
- töltelékes rúd
- mozzarellák bepácolása (holnap csak melléjük dobálom a koktélparadicsomokat)
- gyors sajttekercs
- fokhagymás párolt zöldborsó
- Géza salátája- étkezõ hely  berendezése - asztalok, székek

A ballagás napja:
reggel:: 
- elmenni a tortákért, virágért ( valaki, mondjuk a férjem)
- hidegtálat összeállítani (minden kész hozzá, csak szépen el kell rendezgetni, díszíteni)
- sütõbe megy a csülök
- rizst fõzni
- csirkecombok sülni kezdenek
délben::
- grillen melegíteni a rántott húst, és amit még kell
- megsütni a krumplit
- kisütni az apró fasírtgolyókat és a dinós pipiropogósokat a legkisebbeknek.


Lehet, hogy nagyon banális, hogy én ilyen részletes tervet csinálok, de nekem muszáj. Azért szükséges tervet készítenem, mert én minden nap dolgozom, és ha nem lenne terv, akkor fogalmam sem lenne, hogy mit kell tennem, és mi az ami már kész.

Holnap folytatom, és ha lesz pár percem , fotózok is:-) (Mindig ezt felejtem el  a végsõ  hajrában). 
Ha valaminek kell a receptje, írjatok nyugodtan, szívesen megírom!


Folytatás: 
Túl vagyunk a ballagáson, és hoztam fel néhány fotót is:-) Nagyon ízlett mindenkinek a kaja, és örültem, hogy sikerült minden különösebb fáradtság nélkül tálalni mindent. A családból a hagyományos ízek kedvelõi maradtak rántott hús-rizs-savanyúság kombinációnál, de a vendégek többsége örült a hidegtálaknak, salátáknak, és az új ízeknek.

És most jöjjön néhány fotó:
Vali brokkoli tortája
 Káposztán csücsülõ csülök
Hidegtál : töltött dagadó, körözöttel töltött paprika, töltelékes rúd
 Olíva olajban sült csirkecombok

 Golyók: kókuszkrémes golyók , zserbógolyók, ördögpirula, angyalpirula

 Hópötty

Folytats a blogon ... diaboszikonyhaja.blogspot.com/2010/06...

sponsored links

Keres?s