Bagel

2010-10-14

sponsored links

Nincs is jobb, mint reggelire egy friss vagy esetleg pirított bagel krémsajttal és vékonyra szeletelt paradicsommal és lilahagymával! :-)
Legutóbb nem csak különféle magvakkal szórtam meg a bagelek tetejét, hanem készült rozmaringos és hagymás is. A bagelt "kifõzzük" sütés elõtt, ennek köszönheti kissé rágós, tömör állagát.

hozzávalók 12 darabhoz:

25 g friss élesztõ
5 dl langyos víz
2 1/2 tk só
2 ek méz
13 1/2 dl liszt

a megkenéshez:

1 tojásfehérje

a rozmaringos bagelhez:

felaprított friss rozmaring ízlés szerint, amelyet a tésztába gyúrúnk
felaprított friss rozmaring és durva szemcséjû só a tetejére

a hagymás bagelhez:

2 dl pirított, szeletelt lilahagyma (1 adag tésztához, vagyis 12 darabhoz) amelyet a tésztába gyúrúnk
vékonyra gyalult lilahagyma a tetejére

a magvas bagelekhez:

szezámmag, mák, tökmag, lenmag ízlés szerint a tetejére

Az élesztõt feloldottam a vízben, hozzáadtam a sót és a mézet.
Apránként hozzáadagoltam a lisztet, és sima, viszonylag kemény tésztává gyúrtam. A rozmaringos adag bagel tésztájába belegyúrtam a rozmaringot, a hagymásba a sült hagymát. Konyharuhával letakartam, és kb. 60 percig kelesztettem.
Lisztezett deszkára borítottam a tésztát, lazán átgyúrtam, és 12 részre osztottam. Mindegyiket gömbbé formáztam, majd a mutatóujjammal lyukat nyomtam a közepébe - az ujjam körül többször megforgattam, hogy megfelelõ nagyságú legyen a lyuk. 45 percig kelesztettem. Közben egy nagy fazékban vizet forraltam, majd a bageleket egyenként - mindkét oldalukat 1-2 percig - kifõztem benne. Konyharuhára szedtem, hogy kissé megszáradjanak, majd sütõpapírral bélelt tepsire raktam. Felvert tojásfehérjével megkentem a tetejüket, és megszórtam különféle magvakkal. ( A rozmaringos gyûrûk tetejére aprított rozmaringot és sópelyhet szórtam, a hagymásakra vékonyra gyalult hagymakarikákat). 175 fokos sütõben 25 percig sütöttem.

Leila Lindholm: one more slice


Folytats a blogon ... fuszerkert.freeblog.hu/archives/2010/...

sponsored links

Keres?s