Az újévi tuningmalac - manifesztum

2008-01-05

sponsored links

Azt tanácsolják a régiek, hogy az új év elsõ napjaiban együnk lencsét, akkor lesz pénzünk egész évben dögivel, és együnk malacot is, hogy az kitúrjon nekünk minden jót.

Na, ezen aztán ne múljon, gondoltam, és a közeli boltban, hagyománytisztelõ gyerek módjára be is pakoltam a fél kilós lencsét a kosárba. A húsos pult elõtt eszembe jutott, hogy az én szívszerelmem gyönyörû oldalast hozott valamelyik nap a hentestõl, úgyhogy már csak babérlevél, fokhagymakrém (nincs kedvem szöttyögni a fokhagymával), sárgarépa, mustár, vöröshagyma, tejföl kell.

Otthon pedig már csak a türelmes formánkra és a fürgeségünkre van szükség. Meg egy napra, amikor a lencse ázik és kb. duplájára dagad. A lencse elõkészításe felér egy kisebb dagonyával: rettenetes színû, sötét barnán folyó levet lehet leönteni róla a hideg átmosás(ok)kor, majd az ezt követõ fõzés során(ekkor már benne a babérlevél) is érdemes lecserélni az elsõ vizet. Utána nem habozok, lehabozom, majd egy makulátlanul tiszta lábosba öntöm jellegre csíramentesített, sokadik levével, amelyben készre habarom, mustárral, fokhagymakrémmel fûszerezem sóval, némi cukorral ízesítem.  Egyszer még  összerottyantom(de nem forralom!!! - kicsapódna a tejföl) és kész.

Jöhet a bordacsontok köré beépült nyers izomszövet, az újévi tuningmalac-manifesztum: az oldalas!

Lemossuk, fokhagymakrémmel, sóval(csak mértékkel, a fokhagymakrém is sós), bedörzsöljük.

Robbantunk egy magas falú tepsit, amelybe precízen kimérve, pont egy elnyújtott csuklómozdulatnyi étolajat öntünk, elterítjük benne az oldalast, alávágunk a szilveszteri pezsgõ maradékával(ha szakszerû volt a buli és a pezsgõ emlékét már csak a falon száradó folt õrzi, akkor megteszi a víz is).

Átszellemülten körbeszórjuk a húst 1 fej félbevégott vöröshagymával és 3 közepes db hasábokra vágott sárgarépával. Barátunk az alufólia(minden megpuhul alatta). Lezárjuk vele a tepsit, jól a széleire nyomkodjuk és sütjük 170 fokon 50 percet.

Ezután lebontjuk az alufóliát(a távolabbi csücskénél kezdve, a karunkat nem kell megpuhítsa a forró gõz) és 5 percenként locsolgatva a saját levével ropogósra sütjük az oldalast, kábé 15-20 perc alatt. Ha csaj elõtt fõzünk, a sütõbõl kivéve látványosan locsoljuk végig a húst pezsgõvel: veszettül jön az illat, nagyon serceg és gõzöl; tuti siker!

Megkóstolhatjuk stílszerûen pezsgõvel, de ebben az esetben kizárólag valami palackos érlelésû, nehéz, aromatikus, telt pezsgõt ajánlok, természetesen brut-t(akár nyers pezsgõt is).

A biztonség kedvéért én még dekantáltam hozzá  egy  Áldozói barik Kereklevelût
Tóth Sándor Pincéjébõl, a 2003-as(!)évjáratból, 1 hónapja lett letöltve,  nagyon kell keresni, hogy rátaláljunk. Kézmûves, hosszan finomseprõn érlelt, brutál testû bor, szinte harapni lehet, megtáltosodik tõle a malac és a csajomnak is ízlett.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... koborlo.blog.hu/2008/01/05/az_ujevi_l...

sponsored links

Keres?s