Az ötödik érzék

2010-11-28

sponsored links

A szaglás, igen. És már nem csak a nõknek, férfiaknak, babáknak vagy autóknak gyártanak illatokat, hanem hoteleknek, sõt, különbözõ vidékeknek is azért, hogy eladhatóbbak legyenek. A turisták szaglószerve mellett az ingatlanvásárlók orrát is szokás csábító illattal megvezetni: azt olvastam, ha éppen akkor sül ki a sütemény, amikor a potenciális vásárló megérkezik, az illata alapján már nem falakat, hanem igazi otthont orront majd a kiszemelt vevõ, és például nem is alkuszik annyit. Ha pedig házisüti illat, akkor nálam biztos dobogós az almáspite.

Mikor láttam, hogy a Boci új ízei között van ilyen is, azt gondoltam, na, ez már biztosan döfi. Az illatra (a meleg porcukor, a párolt alma és a fahéj elegyére) gondoltam, meg a jellegzetes ízre és hangokra (ahogy a tányérhoz koccintjuk a pitedarabot, hogy leveregessük róla a fölös porcukrot, döcc-döcc, a szétomló tésztára, az almaszálacskák ízével kevert (nálam über)fahéj- és citromízre, arra, amikor lenyaljuk a mégiscsak soknak maradt porcukrot az ajkunkról), meg persze arra, hogy milyen fifikás a Nestlé, hogy ?az otthon íze? felirat alatt adja el ezt a csokit, amirõl arra asszociálok, hogy ez valami hungarikum. Persze, nem magyar gyár, csak annak látszik, nem magyar specialitás ez a süti, csak annak látszik, és nekem nem is döfi ez a csoki.

Semmiféle almás illatot nem éreztem, mikor kibontottam a csoki csomagolását. Aztán persze rögtön találtam kifogást: nehéz a jórészt karácsonyi-õszi illatemlékfoszlányaimnak megfelelni, nem gond, ha nem sikerül, elvégre csokit vettem, nem parfümöt. És valóban: a megszokott Bocicsokis tejcsokiillat kárpótolt. Aztán haraptam. Nem tudom, hányan készítik az almáspitét úgy, hogy csokit kennek a tetejére, de ez alapján a csoki alapján biztos, hogy nem tudok egy összecsokizott szelet pite ízére következtetni. A kis kockák belsejében ugyanis tejkrém van, aminek a tetején egy vastag réteg almaízû zselé található. Legalább olyan izgalmasan szép ettõl, mint a Pöttyös Guru, ha széttörjük, de az íz szerintem meg sem közelíti az almáspite ízét. A tészta íze nem hiányzik ? az irdatlanul, aránytalanul nagy töltelék híve vagyok ? de az almalekváron kívül nem éreztem sem a fahéjat, sem a citromot, még akkor sem, ha a csomagoláson szerepelnek.

Azt hiszem, ha nem olvastam volna a feliratot, egyszerûen azt gondolnám, hogy nagyon jó kis almalekváros csokit eszem, és semmi gondom nem lenne, sõt, valószínûleg felolvasztottam volna a csokit, és kenyérre kenem (hmm... lehetséges lenne egy csokis almalekvár-variáció?). Így viszont úgy érzem, az orromnál fogva vezettek.

 

Boci Almáspite

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... csox.blog.hu/2010/11/28/az_otodik_erzek

sponsored links

Keres?s