Az emeletes torta készítése

2010-12-02

sponsored links


Itt? vagyok a régen várt bejegyzésemmel, csak sikerült kisajtolni magamból ezen a héten. Nem akartam vele sokáig várni, mert már annyian vártátok, olyan sok emailt kaptam.

A bemutatás és a fotók Lara kollegínám közremüködésével készültek, aki már egy jó pár éve üzemelteti cukrászdáját.
A fotók alapján megpróbálom bemutatni nektek, hogy hogyan tudtok az alábbi módszerrel szépen felépíteni egy emeletes tortát. |Mindenkinek nagyon jó sütögetést kívánok és csak lepjétek meg a családot.

A technikai rész elött fel szeretném hívni a figyelmeteket, hogy a szép stabil torta a sütésnél kezdödik, amit egy stabil töltelék alapoz meg.

Így elöször is jön két link az elözö bejegyzéseimböl:

Még egy apró megjegyzés, mert elég sokat kérdeztétek emailben, bejegyzésben. Hogy miért nem lesz a fondant tortátok fényes. Felhívnám a figyelmet, hogy a profin elkészített fondant torta NEM  fényes. Attól, hogy sok ilyen képet láttok a neten, nem jelenti azt, hogy ilyet kell készíteni. Ha családi használatra készül a torta, akkor olyan mindegy, hogy fényes e vagy nem. A család a ti tortátokat fogja a legeslegszebbnek látni. És ez a lényeg, a többi nem fontos! Ezzel csak azt akartam mondani, hogy ha ne talán nem fényesre sikeredik, ne bosszankodjatok. Söt! Gratulálok! Ügyesek vagytok. Ha meg fényesre, akkor sincs semmi baj.

Ha a továbbiakban kérdésetek lenne, vagy segítségemmel sikerül egy tortát elkészíteni, akkor írjatok. Legalább tudni fogom, hogy van értelme ezeknek a beírásoknak. :-)))

Szóval Lara kollegínám közremüködésével az emeletes torta elkészítése.

Amire szükségünk lesz:
- egy nagyon stabil alaptálca: ez éppen egy erös deszka, nyujtótábla is lehet. Az, hogy stabil legyen nagyon fontos, mert az emeletes torta bizony nehéz. Ha vékony, hajlékony tálca kerül alál, bizony megsülyedhet. Az alaptálcát bevonhatjuk csomagoló papírral, ami színben passzoljon a tortához. Nagyon egyszerü és még emel is a torta kinézetén.

- tortakarton: Ez a második, harmadik, negyedig torta alá kerül majd. Vágjuk méretre, az átmérö 0,5 - 1 cmel kissebb legyen, mint a torta átméröje. Borzasztó csúnya, ha kilóg a torta alól.

- támasztó pálcika, oszlopok, kit kat, stb. (ezt a késöbbiekben magyarázom meg)

- tojásfehérje alapú glazúr vagy vajkrém: ez elvileg elhagyható, föleg, ha otthon készítjük és fogyasztjuk a tortát. Mivel az én tortáim néha km-eket utaznak, így én a biztosra megyek és ezt használom ragasztónak.

És akkor lássunk neki:
1.A tortát töltsük meg és fedjük be fondanttal, marcippánnal vagy éppen krémmel.
2. Én a díszítést mindig az emelet elkészítése után végzem. Ha jobban esik, lehet elötte is.


 3. Ez után következik a pálcikák / oszlopok elhelyezése. Az elhelyezés formája és távolsága mindig a rákerülö torta átméröjétöl függ. Ezen a képen barkácsboltban kapható érös fapálcikák vannak használva. Teljesen felesleges otthoni használatra drága cukrászati oszlopokat használni. A pálcikát beledugjuk a tortába, hogy megmérjük milyen magasnak kell lennie. Ezek után a férjünktöl lopott szerszámmal elvágjuk. Kicsit meg is csiszolhatjuk, hogy nehogy maradjon rajta éles rész.

Egy másik nagyon jó megoldás a Kit-Kat használata. Gyakran használok különbféle ostyákat is. Ezeknél azonban oda kell figyelni, hogy mennyire erösek. Inkább használjunk belöle többet, mint kevesebbet. A kit kattot (és itt tényleg a csokiról van szó), viszont mindenkinek ajánlom. Én már készítettem vele 6 emeletes tortát is. Viszont mindig egy extrát bele szúrók, mint a hivatalos szám... és eddig még senki sem panaszkodott, hogy a tortájában egy darab csoki volt. :-))))

És akkor a méretek ( felsö tortára vonatkoznak):
15cm 3 pálcika háromszög alakban helyezzük kb. 5cm távolságban
20cm 4 pálcika négyszögben kb. 6,5cm távolságban
25cm 5 pálcika ötszögben kb. 8cm távolságban.

4. Szóval ott járunk, hogy a pálcikák, vagy éppen csokis rudak, kit-kattok szépen ülnek a tortában. A képen kicsit a torta bal oldalára vannak a pálcikák szúrkálva. Ennek az oka, hogy a felsö torta nem a közepére, hanem a szélére fog kerülni.

Ezek után kerül rá a tortakarton a felsö tortával együtt. Ha a tortáknak utazni kell, akkor mind a karton alá és a tetejére nyomok glazúrt vagy vajkrémet. Ami éppen kéznél van.

5. Miután a tortát ráhelyeztük, elkezdhetjük a dekorálást.


Remélem segítettem nektek. További kérdéseiteket pedig várom.
Mindenkinek isteni tortakészítést!!!!!

Folytats a blogon ... gabriellakonyhaja.blogspot.com/2010/1...

sponsored links

Keres?s