Arto adventi sütije

2010-12-05

sponsored links

Finn barátunk eljött hozzánk a múlt vasárnap, hogy együtt gyújtsuk meg az elsõ gyertyát az adventi koszorún. Õ készített hozzá sütit, a lányom pedig puncsot fõzött, én meg neteztem közben. :))
A süti neve korvapuusti, leginkább a mi fahéjas csigánkhoz hasonlítható, amiben kardamom is van.
Hozzávalók: 
fél liter tej
1 pohárnyi (2 dl) kristálycukor
1 evõkanálnyi mozsárban durvára zúzott kardamom (persze, ha csak õrölt van, az is jó, de a frissen törött aromásabb)
1 csipetnyi só
5 dkg élesztõ
kb. 3/4 kg liszt
15 dkg vaj +15 dkg a kenéshez

A készítés:
Az élesztõt feloldotta langyos tejben egy kis kézi habverõvel, hozzáadta a cukrot, a sót, és a kardamomot, összekeverte úgy, hogy a lehetõ legtöbb levegõt keverje bele. el kezdte hozzákeverni a lisztete, mindaddig, amíg lehetett a habverõvel, majd kézzel folytatta, mindaddig, amíg lágy maradt még a tészta, de a kelesztõtál falától már elvált. Kb. 3/4 óra alatt a duplájára kelesztette.
A megkelt tésztát jól átgyúrta, két részre osztotta, és kb. fél cm vastag téglalappá nyújtotta. Jó sok puha vajjal (még kb. 15 dkg) megkente, megszórta cukorral, és õrölt fahéjjal, és nagy szemû mazsolával, majd jó szorosan feltekerte. Trapéz alakú formákra vágta, melyeket "felültetett",  jól benyomta mindegyik süti tetejét, hogy olyan papucsféle formája legyen. Sütõpapírral bélelt tepsire rakta, és még kb. 30 percig kelesztette egy konyharuha alatt. Ekkor megkente tojással, megszórta  jégcukorral, majd 200 fokon kb. 10 perc alatt megsütötte.
Korvapuusti kaláka







Közben az uram elkészítette az adventi koszorúnkat



A nagyon nagy hasamtól tekintsetek el! :))))


Folytats a blogon ... hogymegtudjuknezni.blogspot.com/2010/...

sponsored links

Keres?s