Archa Café & Bar

2007-11-16

sponsored links

Türelmetlenül, egész napos városnézéstõl farkaséhesen nézünk valami használható prágai étterem után, ami pénzleszívás és english menü helyett tud mást nyújtani. A gondviselés egy kábé 25 m? vendéglõbe vezérel be minket (inkább csónak, mint bárka), elég távol a turista útvonaltól, de közel a központhoz, egy kis mellékutcába, két elegáns étterem közé. Szûkösen vagyunk, de azért találunk helyet, bár a szabad mozgás problémás.

 

Az étlapokkal érkezõ felszolgáló-szakács mama szinte kérdezés (illetve kérdezi, csak csehül, az angolt nem beszéli, de gondolatolvasó) nélkül hozza a barna Krusovicét (25K), mellesleg a kávéval egyen árú remek ser a legolcsóbb ital, és az üdítõk 30 Koronánál kezdõdnek. Tradicionális ?tsegulást? rendelünk (80K), ami csak a cseh nyelvû étlapon van feltüntetve, az angol oldalakon vis maior mint english menu (119K) köszön vissza, de ebben már a leves és a desszert is benne foglaltatik. A levest megmenti az ötletes és arányos zöldség, de hamar elfelejtjük: már kárörvendõen arra gondolunk, hogy lefõzik-e a csehek a mi bográcsos-füstös-pernyés gulyásunkat. Bár nem egy kategória, õk ugyanis nem öntik fel levessé, inkább elkanyarodnak a pincepörkölt irányába. Teszik ezt bölcsen, ki tudja mióta, a felszolgáló-szakács fiú nagy rutinnal szabja ki a mennyiséget (mindenkinek pontosan ugyanannyit), és jut ideje némi petrezselymes-tartármártásos díszítésre, plusz felszolgálásra. Az irigyelt knédli tisztességes iparos munka (vagy jó bolti, vagy ügyetlen házi), mély nyomot nem hagy, de a ?tsegulás? már annál inkább. Családi recept, családi fûszerekkel, a húson kevés felesleg. A kevesellt adag becsapós, a desszert már hab a tortán (átmenet az almás pite és rétes között), és csak még jobban kívántatja a következõ korsó sört.

 

Néhány kísérlet után csak visszatérünk még, és felesleges lenne túlgondolni, hogy felismerve minket mama-fia, arcukon káröröm játszik-e, mert számítottak újbóli látogatásunkra. Az Archa nem markol sokat (nem is tudna), de amit bevállal, abból tisztességen megélhet egy kis mellékutcában is, két étterem között.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... azenboltom.blog.hu/2007/11/16/archa_c...

sponsored links

Keres?s