Amikor a fiúk sütnek - karamellás-almás mandulatorta (avagy a tarte tatin és a bögresüti házassága)

2010-10-17

sponsored links

Épp a napokban gondolkoztam el azon, hogy lassan átminõsíthetem tortabloggá magamat, az utóbbi idõben ugyanis kizárólag ilyesmiket tettem fel ide. Pedig Isten látja lelkemet, nem kizárólag édességgel etetem a népeket, sõt, kifejezetten zöldséges-gyümölcsös-salátás társaság vagyunk. Tény, hogy nálunk ez az õszi idõszak tortaügyileg rendkívül sûrû, ám úgy tûnik, a fiúk lassan nem csak az evés végérõl fogják meg a dolgot, hanem egyre nagyobb kedvüket lelik a készítésben is. Buboréknak pedig igazából mindegy, hogy mi készül, csak robotgép kelljen hozzá; ma reggel mind a három évének õszinteségével elsírta magát, hogy nem voltam hajlandó elõvenni a gépet a szekrénybõl (azok után, hogy tegnap az õ kérésére négyszer is használtuk), mert indultunk a nagymamáékhoz vendégségbe.

Ezt a fordított karamellás-almás mandulatortát tegnap sütötték a három Szabó legények és nem túlzás, én valóban csak irányítottam a dolgot, de valójában egy nagy és két kicsi séfé az érdem. A felnõtt pucolta és csumázta az almát, a nagyobbik szeletelte azt és a száraz alapanyagokat felügyelte, a kicsi pedig a folyékonyakat öntögette a robotgépbe. Nekem csak a munka elméleti része maradt, no meg a mosogatás a végén.

Hozzávalók (egy 22 cm-es tortaformához):
5 db közepes alma (nálunk jonatán)
1 evõkanál vaj
1 bögre átszitált liszt
1 bögre + 3 evõkanál nádcukor
1 bögre darált mandula
1 bögre tej
1/2 bögre olaj
1 tojás
1/2 tasak sütõpor (elhagyható)

Elkészítése:
Almás réteg:
3 evõkanálnyi nádcukrot közepes lángon karamellizálni kezdek. Amikor félig kész, hozzádobom az elõzõleg meghámozott, kicsumázott és felszeletelt almát és megvárom, míg az a karamellben kellõen puhára dinsztelõdik. Végül hozzáadom a vajat, és az egészet alaposan elkeverem, hogy minden egyes almadarab szép fényes vajas-karamellás bevonatot kapjon. Még forrón elegyengetem a sütõpapírral borított tortaforma alján.
Tészta:
Teljesen egyszerû kevert tésztás bögresütit készítek, vagyis az összes hozzávalót (lisztet, cukrot, mandulát, tejet, olajat, tojást, sütõport) homogén masszává keverem, és az almás rétegre öntöm.
Az egészet 175 fokra elõmelegített sütõbe tolom és aranybarnára sütöm. Ha kész, megfordítva tálra borítom. Fontos, hogy rögtön a sütõbõl kivéve, forrón kiborítsuk a formából, mert ha hûlni kezd, a karamell ragadós lesz, és semmilyen könyörgésre nem lesz hajlandó szépen kijönni a tortaformából. :)

Ha van kedvünk, azon nyomban még forrón, vaníliafagyival megbolondítva ehetjük, ha nagyobb az önuralmunk, akkor kihûlve akár másnap reggelire egy bögre tejjel is tökéletes.

Folytats a blogon ... kispadlasszoba.blogspot.com/2010/10/a...

sponsored links

Keres?s