Amerikai pite

2010-10-16

sponsored links

Vacsoravendégeket vártunk és azt gondoltam, hogy egy almás desszert igazán "idényjellegû" befejezés lenne. Viszont nem akartam hagyományos almás pitét sütni, így elkértem az amerikai kollégáim almás pite receptjét. Persze átszámítottam a mértékeket, és a pite tészta adagot is lecsökkentettem. Õk 4-5 adag tésztát megcsinálnak egyszerre és egyenként becsomagolva lefagyasztják, hogy legközelebb ennyivel egyszerûbb legyen a pite sütés. Az eredetileg használt "crisco" (étolajból készült zsiradék) helyett a sertészsírt ajánlották az alaptésztához, így ezzel készítettem el

Snow nagyi almás pitéjét, ahogy Justin készíti


Hozzávalók:

pite:

  • 30 dkg finomliszt
  • 10 dkg zsír
  • 1 csipet só
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 2 evõkanál hideg víz

A hozzávalókat összegyúrjuk, kidolgozzuk. Ketté osztjuk a tésztát és becsomagoljuk folpackba. Az egyik mehet a fagyasztóba (ezt majd a következõ pitéhez használjuk fel) a másik a hûtõbe legalább 1 órára.

töltelék:

  • 6-8 db alma meghámozva és felkockázva
  • 11 dkg cukor
  • 1-1 késhegynyi õrölt fahéj és szegfûszeg
  • 1 citrom reszelt héja

A tölteléket összekeverem és hagyom állni, amíg elõkészítem a tésztát. Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibélelem sütõpapírral, az oldalát margarinnal vékonyan kikenem. A tésztát lisztezett deszkán vékony, kerek lappá nyújtom és kibélelem vele a tortaformát. Beleöntöm-elegyengetem a tölteléket. A tetejére "morzsatésztát készítek:

  • 11 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 7,5 dkg vaj

A hozzávalókat elmorzsolom apró szemcséjûre. Ezzel fedem be a pitét. 10 percig 200 fokon, majd még 40 percig 170 fokon sütöm, amíg aranysárga lesz. Amikor kihûlt, leveszem a tortakarikát és a sütõpapírral tálra csúsztatom.




 


Folytats a blogon ... eszterkedvencei.freeblog.hu/archives/...

sponsored links

Keres?s