Aloo Gobi: zöldség-curry karfiollal és krumplival

2007-11-04

sponsored links

Volt itthon karfiol, meg kellett enni. Zöldségleves kizárva (hisz még van a fagyasztóban), rakott karfiolként is elég gyakran végzi ? valami újra vágytam.

Az indiai konyhával való ismerkedés következõ lépéseként munkából hazafelé jövet beszereztem néhány fûszert (kurkuma, garam masala, friss gyömbér, aztán átfutottam néhány blogot és interneten megtalálható receptet karfiolos curry témában. Chili&Vanilia, valamint ez az internetes recept adta az alapötletet, de némi angol nyelvû információgyûjtés után meg kellett hogy állapítsam mindenki másképp fûszerez egy kicsit. Alapvetõen C&V eljárását követtem, kicsit kevesebb csípõs fûszert használtam, meghát ahogy jött.

Bár nem sikerült a végén elfõznöm az összes vizet, de amikor megmutattam a készített fotót R. indiai barátomnak, megnyugtatott, hogy Indiában minden család másképp csinálja a curryt, és az enyém nagyon autentikusan néz ki. :-)

Õ chapati/roki/phulka/fulka -t (ez mind ugyanannak a lapos indiai kenyérnek a neve) ill. forró rizst ajánlott mellé. Én viszont praktikus okokból kuszkuszt fõztem mellé.


Hozzávalók (4 személyre):


1 nagy fej karfiol rózsáira szedve

kb ugyanennyi krumpli

2 közepes fej hagyma, kockázva

4 gerezd fokhagyma, aprítva

egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab, reszelve

1 doboz hámozott paradicsomkonzerv

olaj

1 púpos tk kurkuma

1 púpos tk õrölt római kömény (cumin)

1 púpos tk cayenne bors

2 púpos tk garam masala (indiai fûszerkeverék)

õrölt csilipaprika

só, bors


Egy nagy és mély serpenyõben felforrósított olajban megpároltam a hagymát és a fokhagymát, majd hozzáadtam a kurkumát, római köményt, cayenne borsot. Beletettem a darabolt krumplit és kb 5 percig fedõ alatt fõztem. Aztán a feldarabolt hámozott paradicsom következett. Beletettem az egész konzerv tartalmát, s nem is volt sok. Végül a karfiol került sorra, majd a többi fûszer: garam masala, õrölt csilipaprika, só, bors. Jó alaposan elkevertem, hogy a fûszerek egyenletesen bevonják a zöldségeket, majd kb fél pohár vizet öntöttem még hozzá. Fedõ alatt pároltam, amíg a karfiol meg nem puhult.

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... afonyasborju.blog.hu/2007/11/04/aloo_...

sponsored links

Keres?s