Almás marcipános

2010-12-13

sponsored links



Ecet és olaj receptje alapján készült ez az egyszerû, de nagyon finom, igazi téli süti. Nem tudom megsértõdnek-e a klasszikus almáspiték, ha ezt is pitének nevezem, inkább nem kockáztattam, legyen csak süti a neve. Mindenesetre egyetértek a szerzõvel, én sem szeretem az "agyonfõzött, barnára színezõdött tölteléket".
Ebben a sütiben kipróbáltam a Xilit  (nyírfacukor) édesítõt, ami természetes anyagokból áll, glikémiás indexe 7,  100g -ban 240 kcal, és 50 gr szénhidrát van, ami lényegesen kevesebb a többi édesítõnél, és az íze is jó.

Hozzávalók: 


1 doboz Tante Fanny levelestészta
2 nagy alma, én idaredet vettem
3 evõkanál narancslekvár
15 dkg mandula finomra darálva
2 csapott evõkanál Xukor (Xilit)
mandulaaroma (el is hagyható)
1 mokkáskanál mézeskalácsfûszer
kevés narancslikõr
kevés vaj a  sütõtál kikenéséhez

Elõször elkészítettem a marcipánt. A mandulát forró vízzel leöntöttem, és kinyomkodtam a belsõ barna héjából, hagytam megszáradni, majd nagyon finomra daráltam. Összekevertem egy kis mandulaaromával, 2 csapott evõkanál Xukorral, majd kanalanként adtam hozzá vizet mindaddig, amíg kenhetõ masszává vált.

A levelestésztát kicsomagoltam, a kerámia tûzálló tálamat kivajaztam, beletettem a tésztát, a szélét levágtam, és a tésztát középen jól lenyomkodtam, a szélén  kb 1 cm-es csíkot hagyva, amit nem nyomkodtam le. Elkentem rajta a marcipánt, majd 2 evõkanál narancslekvárt.
Az almákat meghámoztam félbevágtam, felszeleteltem, és úgy rendeztem el a tésztán, hogy a fél almák szeleteit kicsit elcsúsztattam egymáson. Meghintettem mézeskalács fûszerkeverékkel, és 200 fokon sütöttem, amíg a tészta kicsit megpirult. 

Kivettem a sütõbõl, 1 evõkanál narancslekvárt elkevertem egy kevés narancslikõrrel, és meglocsoltam vele a sütit. Ecet és olaj kihûlés után nagy kockákra vágta, mi nem vártuk meg amíg kihûl, melegen is, hidegen is nagyon finom volt. 







Folytats a blogon ... cukroskata.blogspot.com/2010/12/almas...

sponsored links

Keres?s