Ajándékocskák avagy Les sablés

2010-12-15

sponsored links

8 nap és karácsony! 8 nap és újra a magyar földet érezhetem a talpam alatt! El sem hiszem! 4 hónap után végre megint, a régi, megszokott ágyamban aludhatok, a nyugodt családi fészekben, ahol magyar szavak és ölelések vesznek majd körbe 10csodás napon keresztül! :)
Na de most még itt vagyok, ez még mindig Párizs, még mindig gyönyörû, még mindig nagyon francia és még mindig eltud kápráztatni, mert tele van meglepetésekkel! Tavaly már láttam Bécset karácsonyi díszekbe öltöztetve, de most megcsodálhattam Párizst is. Bécs is nagyon szép volt és lenyûgözõ, de azt kell, hogy mondjam, Párizs 100szor szebb! Lehet hogy csak elfogult vagyok, de én még ilyen gyönyörûen kivilágított épületeket nem láttam sehol, se képen, se filmekben! Képeket jelenleg nem tudok közölni róluk, de jövõhéten ígérem pótlom a lemaradásomat!
Most viszont a receptekkel való lemaradásomat igyekszem pótolni, méghozzá egy karácsonyi keksz/ biscuit/ sablé formájában, mely több nemzetiségû, elsõsorban angol és francia, de rámondhatjuk a német jelzõt is.
A tésztája egy egyszerû linzer tészta, természetesen jó minõségû vajjal készítve, mely kakaóval, fahéjjal és citrusfélék héjának aromájával van ízesítve, formája, kinézete pedig fantáziánktól függõen lehet egyszerû vagy bohókás. Én a bohókás változatot készítettem, éppen ezért 2 féle tésztát gyúrtam, de ha nincs idõnk és idegzetünk a játszadozáshoz, akkor egyszerûen 5perc alatt gyúrjunk 1 fajtát.

Egy a millió csodás párizsi kirakat közül
                    

Hozzávalók:
A vaníliás-narancsoshoz:
- 100g vaj
- 60g cukor
- 1 tojás sárgája
- 120g liszt
- 1 csipet só
- pár csepp vanília aroma
- fél narancs reszelt héja
A kakaós-fahéjas tésztához:
- 100g vaj
- 60g cukor
- 1 tojás sárgája
- 120g liszt
- 20g jó minõségû holland kakaópor
- 1tk. fahéj
- 1 csipet só
Elkészítés:(mindkét tészta összeállításának ugyan az a módja tehát csak az egyikét fogom részletesen leírni, a másikat majd ugyanennek a módján kell elkészíteni).
Tehát a szoba hõmérsékletû vajat elmorzsoljuk a liszttel és a cukorral valamint a narancs reszelt héjával, tojássárgájával, vaníliaaromával és sóval, de még egyszerûbb ha  egyszerûen minden hozzávalót beleöntjük a robotgép edényébe, bekapcsoljuk 2es fokozatra és hagyjuk összeállni a tésztát! hadd dolgozzon a robotgép is néha! :) Miután a tésztáinkat összegyúrtuk, folpakkba csomagoljuk õket és 1 órán keresztül hagyjuk a hûtõben pihenni.
1 óra elteltével kivesszük õket és hangulatunk, idegállapotunk és idõnk függvényében formázzuk a kekszeinket. A legegyszerûbb ha egy rudat formálunk és felszeleteljük, tepsire rakjuk és 170fokon 15 perc alatt készre sütjük õket, d én a bonyolultabb verziót választottam, az ajándékocskákat! Tehát formáztam 2-2 hosszú-hosszú téglalapot majd vízzel össze ragazgattam õket és végöl felszeleteltem. Csigákat is csinálhatunk, azt pedig úgy, hogy a 2 tésztát kinyújtjuk, vízzel ráragasztjuk egyiket a másikra majd feltekerjük fatörzs szerûen és már szelhetjük is a kis csigáinkat! :) ebbõl az adagból kb 1,5 tepsinyi keksz jön ki.

Folytats a blogon ... gozgomboc.blogspot.com/2010/12/ajande...

sponsored links

Keres?s