Ahol egy jó osztályzatért jóllakatnak...

2008-01-12

sponsored links

 

Persze, otthon, édesanyánk konyhájában akár jó az osztályzat, akár rossz, vígasztaló-korholó-ösztökélõ szavak és étel mindig várnak.
De Pozsonyban tényleg van egy olyan étterem - vagy inkább kocsma - , ahol egy ötösért (illetve a helyi rendszer szerinti A osztályzatért) megtömhetjük bendõnket egy finom levessel. Mondanom sem kell, a helyi egyetemisták törzshelye, mindig szinte zsúfolásig tömve van a fiatalokkal, akik egy jó pohár sör mellett elüldögélnek, beszélgetnek, vagy éppen a jól megérdemelt ételüket lapátolják be.
A másik jellegzetessége (és a tulajdonosoknak ez volt a fõ célja), hogy 7 hangulatos termen és 1 teraszon keresztül felvonultatja az egész szlovák történelmet, a pogány idõktõl kezdve egészen a 19. századig.

Külön étteremrészt szenteltek például Juraj Janosiknak (ez volt az én kedvenc helyem, már csak a fiatalember szívszorítóan szép története miatt is), a szlovák Robin Hoodnak, aki a legenda szerint a gazdagoktól lopott és azt a szegényeknek adta. Számos filmet és televíziósorozatot forgattak róla hazájában és Lengyelországban is, és közel olyan népszerûségnek örvend, mint nálunk például Rózsa Sándor.

De a termek között találhatunk még egy szlovák kunyhót is, amelyet a Pavelica család házának darabjaiból építtek fel újra itt az étteremben; vagy például a bárt  a szlovák nyelv megalapítójának emlékére szentelték; a Lovagok Terme a szláv hódítások idejére visz bennünket vissza, ahol a kereszt alakú asztalnál ülve igazán fejedelmien érezhetjük magunkat.

Az étteremben egyébként 500 ülõhely található, a legenda szerint ennyi katona volt Pribina, az elsõ szlovák uralkodó rendjében.

A falakon és folyosókon lépten-nyomon eredeti népmûvészeti elemekbe, gyönyörû régi bútorokba, fa tüzeléses kályhába botlunk. A kályha melege mellett még a jéghideg sör is jól esik, mert a helyiek ajánlása szerint a szlovák ételeket csak sörrel szabad fogyasztani, hogy ne üljék meg a gyomrot. Az étlapon bõségesen szerepel étel, még nehéz is a válsztás a közel 200 étel közül. Természetesen a bryndzové halusky  (brindzás burgonya galuska) nem maradhat el, ahogy a káposztás lokse sem (a mi palacsintánkhoz hasonló étel párolt káposztával töltve).

az étterem linkje
mások is jártak itt
élvezd a pozsonyi kirándulást


Folytats a blogon ... aubergine.freeblog.hu/archives/2008/0...

sponsored links

Keres?s