A saláta relatív

2010-10-18

sponsored links

Csirkesaláta spenóttal,  diós-fetás öntettel
vagy saláta ezersziget öntettel, mézes-szójaszószos csirkével

Hetente többször is sorra kerülnek mostanában a csirkés saláták, idénynek megfelelõ kiegészítõkkel kombinálva, szeretem, mert sokat lehet vele variálni, és mindig elfogy. Az a titka, hogy egy-egy felkockázott, fûszeres csirkemell farvizén pofátlan mennyiségû zöldség talicskázható a tányérra, különösen, ha egy kevés markáns ízû öntet is van mellé. Ezzel máris a "szinte teljesen egészséges vacsora" klub büszke tagjává válhatna az ember, de én a végsõ fázisban mindig elbukok, mert az ilyen kajákhoz  túlságosan  jól illik a pirított kenyérkocka, kevés vajon ropogósra sütve, természetesen fokhagymával. Szóval maradunk az "úgy-ahogy megteszi" rekeszben. Élettanilag elmegy, íztanilag nagyon menõ.

Nemrégiben valami trópusi szigetre költözésrõl ment a csevegés a virtuális arc-könyvelõ rendszerben - csigatenyésztõ-evõ valóságshow-t akart KZ barátunk szervezni -, és valaki jó szándékkal megjegyezte, hogy ha megyek, a fokhagymát és a vajat ne hagyjam itthon. Szóval kiismertek.. Mondjuk nem nehéz rájönni - lásd fejléc, lásd receptek. Mikor ennek a kajának az összetevõit leírtam, röhögve konstatáltam, hogy még egy egyszerû salátából sem maradhatott ki a szent páros: beteges vonzódásom a fokhagymához és a vajhoz itt is elõtört a tudatalattiból, és közvetve a  húsos saláta kompozícióba is belerombolt (épített). 

Ui.: majd kaptok képet, ha világos lesz. Addig készítsétek képzeljétek el.

Hozzávalók: (kb. 3-4 adaghoz):
1 kisebb csirkemellfilé (kb. 30 dkg)
késhegynyi õrölt cili
fél kk. õrölt kömény
1 kk. morzsolt oregano
2 ek. olívaolaj
1 citrom
só, bors

két nagy maréknyi friss, apróbb levelû spenót (kb. 10 dkg)
2 kis pritaminpaprika
1 kis fej lilahagyma

1 maréknyi dió (3-4 dkg)
5 dkg feta jellegû sajt
2 nagy evõkanál tejföl (20%-os)
0,5 dl tej vagy tejszín
2 gerezd fokhagyma
2 szelet magvas kenyér
2 evõkanál vaj

1. Elõször a csirkét készítsd elõ, hogy pihenhessen a fûszerekkel egy kicsit. A melleket, ha nagyon vastagok, vízszintesen vágd félbe, illetve a mell lazán kapcsolódó alja-nyúlványát is vágd le. Gyengén sózd meg õket. Egy tálban keverd össze az olajat, chilit, köményt, oreganót pár csepp citrommal és némi borssal. Forgasd bele a melleket és tedd félre.
2. A spenótot forrázd le. Nagyobb, már nem elég zsenge leveleket érdemes leszárazni a mûvelet elõtt.Tegyél fel vizet egy lábasban, és amikor már lobogva forr, a spenótlevelek felét szórd bele. Számolj el 20-ig, és szûrõkanállal gyorsan szedd ki õket hideg vízbe. Ugyanígy járj el a második adaggal is. A levelek ennyi idõ alatt még nem esnek össze, csak kicsit puhábbak lesznek, és felületükrõl eltûnnek az apró szõrök. Öntsd le róluk a vizet, ha van salátacentrifugád, pörgesd meg õket benne, vagy csepegtesd le amennyire tudod, végül konyhai papírtörlõvel óvatosan nyomogasd át õket, hogy az összes felesleges víz eltávozzon. Tedd a salátástálba.
3. A paprikát és a lilahagymát vágd vékony csíkokra, és szórd a spenót mellé, majd keverd össze. Készítsd el az öntetet. Mozsárban törd durvára a diót, vagy késsel vagdosd össze. A fetát egy kis tálban villával próbáld minél simábbra passzírozni. Add hozzá a tejfölt, diót, egy gerezd fokhagymát, végül a tejet, hogy ne legyen olyan sûrû. Alaposan keverd össze.
4. Egy serpenyõben olvaszd meg a vajat, majd tedd rá a bepácolt húsdarabokat. Nagy lángon süsd, maximum. 2 percig oldalanként, vagy amíg egy kis színt nem kap. Ekkor szedd ki a melleket egy darab alufóliára, a citrommal locsold meg, majd szorosan csomagold be - mehet egybe az egész, nem kell külön - és tedd félre. Akár a hûlõ serpenyõbe is visszateheted még egy darabig. A hús így jól csírátlanodik, de ízletesen puha, szaftos marad, a szükségesen kifolyó lé pedig nem áztatja el a salátádat. Hagyd tehát utópárolódni legalább 10 percig, és közben készítsd el a pirítóskockákat.
5. Ehhez a kenyérszeleteket vágd centis darabokra. Sütheted a csirkemell után maradt finom szafton is, vagy csak simán a maradék evõkanálnyi vajon. Forrósítsd fel újra a serpenyõt, és rázogatva pirítsd a kenyereket, míg kívül aranybarnák lesznek, de belül még puhák maradnak. Ekkor szedd ki õket egy tálba, nyomd rájuk a maradék fokhagymagerezdet, takard le egy tányérral. Szorosan összefogva a tányért az edénnyel, rázd össze alaposan a kenyereket a fokhagymával. Hagyd így letakarva még egy percig. A forró kenyérkék ezalatt gyorsan beszívják a fokhagymaaromát (ne felejtsd rajta a tányért, mert akkor megpuhulnak).
Készen vagy. Azonnal fogyasztható, de elõ is érlelhetõ. A három komponenst ne keverd össze elõre, intézze mindenki magának.


Variációk:

Mézes-szójaszószos csirkével, ezersziget öntettel:
a csirkemell pácához:
1 evõkanál méz
1 evõkanál szójaszósz
1 evõkanál ketchup
1 csipet õrölt chili
1 gerezd fokhagyma
só, bors

Kicsit más, mert a zöldsaláta nagyobb mennyisége miatt fõ komponenssé lép elõ, ettõl könnyedebb is lesz, pedig nem is az (sajt, pirítós, hús, ugye-ugye?). De azért ehetõ...
A tennivalók és lépések ugyanazok, mint az elsõnél, csak nem kell forrázni semmit, és más színe lesz a pácnak. 
A salátába fejes- vagy jégsalátát (a másodidény utolsó példányai még megszerezhetõk), kápia vagy pritaminpaprikát, lilahagymát, esetleg friss, nyers csiperkegombát szeletelek (nyáron persze lehet benne paradicsom is), valamint kb. 5 dkg finom, érettebb sajtból (pl.vmi cheddar féle, de érzékenyebb embereknek Pannóniából is jó lehet) kisujjkörömnyi kockákat. Ezersziget öntet receptje itt, a csemegeuborka és a hagyma ezúttal elhagyható, de ártani nem ártanak a végeredménynek. Természetesen vajas-fokhagymás kenyérkocka is pottyanhat bele, ha a házi szabályzat nem tiltja.

Folytats a blogon ... inyencblogger.blogspot.com/2010/10/sa...

sponsored links

Keres?s