A kánikulára tekintettel

2007-07-17

sponsored links

gasztronómiai különkiadás következik.
Nekem sajnos (vagy hálistennek, mikor hogy érzem) volt szerencsém néhány meleg égövi országhoz, szóval van tapasztalatom arról, hogy miket érdemes enni és inni nagy melegben.

Elõször is, vegyük az arabokat - ha valakik, hát õk aztán tudják, mit kell fogyasztani 30 fok felett. Õk mentateát isznak, méghozzá melegen. Kipróbáltam és bevált, bár én nem tisztán mentát használok, hanem zöld teával keverem. Cukor nélkül, kézmelegen kell kortyolgatni.
Még mindig az arab világ, kicsit feljebb; a törökök kedvenc itala ilyenkor -ha jól emlékszem a nevére- az ayran. Ezt itthon is lehet kapni a legtöbb török büfében, én nagyon szeretem. Nem más, mint vízzel hígitott, sóval ízesített joghurt habosra turmixolva és jól behûtve. Nagy melegben nem csak a folyadékbevitelre kell ügyelni, de arra is, hogy elegendõ só legyen a szervezetben, mert az izzadással rengeteget veszítünk.
Az ayrant továbbfejlesztettem, mépedig nem sóval és vízzel, hanem kovászos uborka levével habosítom fel. Kicsit érlelni kell a hûtõben, isteni, még ki sem öntöm, azonmód, a kancsóból szoktam hörpölni.

Aztán ne hagyjuk ki a saját égövünk legjobb kánikulai italát, az aludtejet se. Sima zacskós tej kell hozzá és egy pohár joghurt vagy kaukázusi kefír - vagy oltóanyag, de ahhoz elég nehéz hozzájutni. A kissé meglangyosított tejbe bele kell keverni a joghurtot és kint hagyni a konyhapulton. Egy nap múlva kész is a finom, sûrû aludtej, csak be kell tenni a hûtõbe és pár óra múlva már lehet enni, inni, vagy levest készíteni belõle.

Merthogy az lesz a következõ, a joghurt- vagy kefírleves.
Nekem nem nagyon jönnek be a mostanában divatossá vált, hígra fõzött pudingból készült, agyonédesítet gyümölcslevesek. Én fogok egy marék gyümölcsöt, mindegy milyet, bármilyet, akár több félét is. Kimagozott meggy vagy cseresznye, sárga- vagy õszibarack, felkockázott dinnye, málna, ribizli, ami éppen van otthon. Egy marék gyümölcsöt beszórok az aprítóba, ráborítok egy pohár kefírt és jól összedolgozom. Kész is a gyümölcsleves, lehet enni. Cukrot sem teszek hozzá mert pont a savanykás, édesítetlen íz jó a szomjúság ellen.

Van ennek a kefírlevesnek sós változata is, ebben az esetben maréknyi gyalult tököt, vagy uborkát, vagy cukkinit, vagy reszelt sárgarépát, vagy zellerszárat, esetleg zsenge céklát mixelek össze kefírrel. Fûszerezni lehet apróra vágott kaporral, petrezselyemmel, pici fokhagymával és mindenképpen sóval. Amennyire ellene vagyok a sózásnak normális körülmények között, annyira figyelek arra, hogy kánikulában a megszokott sómennyiségnek legalább kétszeresét megegyem.
(Megjegyzem, ez még így is kevesebb, mint amennyit egy átlagos, a menzán azonnal a sótartó után nyúló ember elfogyaszt.)

És hát igen, a szezon is kedvez a sok salátának és gyümölcsnek. Krumpli vagy rizs helyett érdemesebb inkább 3-4 kovászos uborkát enni ebédre, vagy salátát. Én a menzai miniatûr, ám annál drágább görög salátáktól falra mászok, különösen azt utálom, hogy még az olajbogyós-fetasajtos salátát is cukros-ecetes lével öntik fel. Nem is veszek olyat soha. Nekem bõven megfelel, hogy egy kis dobozkába beledarabolok 3-4 paradicsomot, megszórom oragánóval, meglocsolom pici olajjal és beviszem a suliba. Ott veszek valami frissensültet vagy tésztaételt, megsózom a paradicsomot és köretként megeszem. Desszertnek pedig szintén viszek kis dobozban felkockázott dinnyét vagy pár szem keményebb õszibarackot, szilvát.

Amikor végre hazaérek, a kutya megpocakolása után elsõ utam rögtön a hûtõhöz vezet. Két eset lehetséges: vagy egy üvegnyi kovászos uborkalé van benne, vagy egy doboz sûrû paradicsomlé, de szóda mindenképpen. Akár uborkalé, akár paradicsomlé, az eljárás ugyanaz. Félig töltök egy poharat és felüntöm szódával. Ezt hívom uborkafröccsnek, illetve paradicsomfröccsnek. Isteni, mind a kettõt imádom. A paradicsomot ráadául lehet finomra reszelt zellerrel vagy zúzott fokhagymával ízesíteni.

Ha pedig valaki fagyira vágyik de nem bír elmenni a cukrászdáig se, az tartson a fagyasztóban pár pohár gyümölcsjoghurtot. Csak úgy, dobozostul. Csonttá és élvezhetetlenné fagy, úgy kell a kanállal kapirgálni de néhány perc múlva kezd felengedni és egy isteni gyümölcsfagyit élvezhetünk - arról nem beszélve hogy elhitethetjük magunkkal, hogy az biztos nem hízlal. Megsúgom hogy dehogynem, de hát istenkém, valamit valamiért.

Egyébként apróra vágott dinnyét is lehet fagyasztani, finom jégkása lesz belõle. Koktélos pohárban, néhány mentalevéllel díszítve még partiitalnak is megfelel, ha valakinek éppen reprezentálnia kell.

No, hát ennyi.
És hogy a test után a szellemnek is megadjuk ami õt megilleti, legyen itt bónusznak még egy jó tanács: járjunk moziba!
Aki napközben ráér, annak érdemes a kora délutáni elõadásokra beülni. Egyrészt, mert ilyenkor olcsóbb, másrészt, mert így a nap legmelegebb és leginkább elviselhetetlen részét hûtött, légkondicionált helyiségben töltheti. Olyannyira hûtöttben, hogy a moziba érdemes vinni egy kardigánt, mert könnyen meg lehet fázni.


Folytats a blogon ... brunnhildekonyhaja.freeblog.hu/archiv...

sponsored links

Keres?s