A babos tészta a krumplis testvére

2010-10-19

sponsored links

Aki szereti a krumplis tésztát, az valószínûleg a babos tésztát is szeretni fogja. Nagyjából annyi a különbség a két étel között, hogy utóbbiban tört bab van a krumpli helyett. Érdemes friss tésztát gyúrni hozzá, de természetesen a száraz is megfelel. Aki nem akar, vagy idõ hiányában nem tud foglalkozni a szárazbab válogatásával, áztatásával és megfõzésével, az használjon konzerv fehérbabot. Én egy bõ kétszemélyes adagot készítettem.

 

A tésztához:
 
? 250 gramm finomliszt
1 tojás
kb. 1,5 deciliter langyos víz
 
A babhoz:
 
1 kanál zsír
1 közepes fej vöröshagyma (100 gramm), apróra vágva
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 csapott evõkanál fûszerpaprika
150 gramm puhára fõtt szárazbab, vagy konzerv fehérbab
só, bors
 
A tészta elkészítéséhez a lisztet szitáljuk egy tálba, a közepébe készítsünk egy kis mélyedést, tegyünk bele egy csipetnyi sót, üssük bele a tojást ? akár kettõt is ?, és körkörös mozdulatokkal kezdjük el összekeverni. Ha már kezd összeállni, akkor formáljuk cipó alakúra, és a tenyerünkkel lefelé nyomva nyújtsuk el a tésztát, hajtsuk vissza, majd ismételgessük ezt a gyúrómozdulatot, míg egynemû, rugalmas, de már kicsit kemény állagúvá nem válik. Ha morzsalékos, száraz a tésztánk, akkor apránként tegyünk hozzá langyos vizet, a legjobb, ha csak a kezünket nedvesítjük be idõnként.
 
 
Osszuk két részre az elkészült tésztát, és belisztezett deszkán mindkét darabot nyújtsuk ki vékony lepényformára, úgy 2-3 milliméter vastagságúra. Helyezzük tiszta konyharuhára, és hagyjuk száradni egy fél órát. Ezután a deszkán vágjuk fel hosszú csíkokra, majd tetszés szerinti darabokra. Kicsit fogassuk át liszttel, és hagyjuk száradni még egy fél órát. Közben készítsük el a babot.
 
A hagymát pirítsuk meg egy evõkanálnyi zsiradékon ? én kisütött csirkebõr zsírját használtam ?, a végén keverjük hozzá a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát. Vegyük le a tûzrõl, és keverjük bele a fûszerpaprikát. A megfõtt babot egy villával törjük össze, majd keverjük a pirított hagymához, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
 
 
A tésztát lobogó, sós vízben fõzzük ki, hat-nyolc perc alatt. Közben készítsünk elõ egy nagy edényt, amiben a megfõtt tésztát gyorsan átpiríthatjuk, és összekeverhetjük a hagymás babbal. Amikor a tészta megpuhult, szûrjük le, tegyük a nagy edénybe, és egy kevés zsíron forgassuk meg. Ha már serceg, vegyük le, és keverjük hozzá a babot. Lazíthatunk rajta egy kis fõzõlével, és fûszerezhetjük még sóval, borssal. Nálunk a gyerekek egy kis tejföllel kérik, de el lehet ropogtatni mellé egy-két savanyú uborkát is.
 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... pekeskifli.blog.hu/2010/10/19/a_babos...

sponsored links

Keres?s