x 4 Tokaji Furmint - elsõ négyes - GasztroBlogok.hu

4 x 4 Tokaji Furmint - elsõ négyes

2007-09-24

sponsored links

A furmint az olaszrizling mellett a kedvenc fehér fajtám. Tokaj-hegyalján egyre több izgalmas száraz furmint születik. Bár 2005 nem a legjobb év volt, de ez van olyan távolságban, hogy a borok már akár legszebb arcukat is mutathatnák. Tizenhat tokaji furmintot fogok ebbõl az évjáratból megkóstolni négyes csoportokban. Az elõzetes várakozások alapján megpróbáltam úgy csoportosítani, hogy minden négyesbe jusson jobb és kevésbé jó. Aztán meglátjuk. A kóstolásba mindenesetre mindig teszek egy vak szakaszt is, hogy teszteljem elõítéleteim.

Az elsõ csoportban van két tartályos tétel: a Disznókõ és a Degenfeld. Egyik pince sem a száraz furmintot helyezi a csúcsra, és akkor finoman fogalmaztam. Õket szántam a futottak még kategóriába. A Béres 2003-ban repülõrajtot vett furmintilag, ám a következõ évjáratok nem szóltak akkorát. (Nemrég kóstoltam újra a hármast, szebb, mint valaha.) Mégis úgy gondoltam, simán veri majd a két D-t. Végül a Bott Exczellencziás. Tavasszal Etyeken kóstoltam és beleszerettem. Egyértelmû esélyes volt, a csoport ékkövének szántam.

[...] Bõvebben!

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... palack.blog.hu/2007/09/23/furmint_05_1

sponsored links

Keres?s