Navigci
Fõoldal
Kategóriák
2014 Összes
2013 Összes
2012 Összes
2011 Összes
2010 Összes
Linkcsere
Új blog ajánlása
gasztroblogok.hu
sponsored links
Piadina - olasz lepénykenyérA piadina az olasz Emilia-Romagna tartományban élõk hagyományos nemzeti eledele. Népszerûségét a sokszínûségének köszönheti, hiszem nemcsak különféle sós dolgokkal töltik meg, hanem akár édesekkel is, mint lekvár vagy nutella. Szóval bármit találsz a hûtõben, tedd bele, kóstold meg! A maradékokat ... |
Tovbb... |
Mascarponés gesztenyetorta |
Tovbb... |
Mustáros sertésszûz sült hagymakarikával, serpenyõs burgonyávalEgyik nap vidékre utaztunk, és hazafelé jövet a Kutya kitalálta, hogy leveszi a vállamról a fõzés terhét azzal, hogy meghív kedvenc csárdánkba. Talán éppen azért gondolta úgy, hogy jót tesz velem, mert reggel óta mondogattam, hogy úgy kívánom a csirkemell szalagokat mandulabundában, füstölt sajtmártással. Ezt az ételt a fent említett ... |
Tovbb... |
Almás, krémes palacsinta |
Tovbb... |
Lencseleves pirított szalonnávalA napokban volt egy kis idõm, ezért visszaolvasgattam az elmúlt közel három és fél év írásait. A levesek közt továbbra is ez az egyik kedvencem. Böjt ide, böjt oda, én most is bármikor szívesen enném. Hozzávalók: ... |
Tovbb... |
Húsos-gombás burek - 15. Blogkóstoló!A 15. fordulóban úgy alakult, hogy maga a háziasszony lett a játszótársam :-) Aki egyszerre vezet gasztro- és kreatív blogot is! Mindig csodáltam az ilyen ügyes kezû embereket: pár ceruzavonás, néhány mozdulat az ollóval, egy-két pötty ragasztó - és kész a varázslat... |
Tovbb... |
Brokkolis-tonhalas "sárga" pizza medvehagymávalA pizzát mindenki szereti, de aki nem, az is evett már többször, mert olyan kompakt és változatos tud lenni és még szezonálissá is tehetjük. Régóta gyártok sárga pizzákat, fõleg tonhallal és brokkolival szeretem, bár ezt a verziót el lehet készíteni újhagymával, zöld spárgával és lazaccal is. De ne ugorjunk ... |
Tovbb... |
Téli húsleves sajtgombóccalHozzávalók a leveshez: 1 db sertésorja, 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 hagyma, 2 cikk fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, szemes bors; a sajtgombóchoz: 12 dkg sajt, 2 tojás, 1 evõkanál liszt, 1 evõkanál ... |
Tovbb... |
DIÓS SZIVEK CSODATÉSZTÁMBÓLA gyönyörû szívek megformázás ötlete Barbi blogjáról való, olyan egyszerû a megformázása, engem a látványa teljesen lenyûgözött. Õ mákkal és nutellával töltötte meg, tehát ez is egy jó töltelék- alternatíva. A tölteléket elõre készítsük el. A diós krém alapjait Barbi mákosa alapján készítettem el ... |
Tovbb... |
AFRIKAI TEJTORTAIsmét egy afrikai desszert készült nálunk, méghozzá a tejtorta, ami az egyik legismertebb édesség Dél-Afrikában. Vajas tésztakéregben sült vaníliás krém. Bár az eredeti tejtorta jó sok fahéjjal készül, az én verziómban likõrrel ízesítettem. Aki nem jut hozzá az Amarulához, az Baileys likõrrel is helyettesítheti. A recept ... |
Tovbb... |
Citromfüves panna cotta szamócaöntettelMa egy újabb ötlet adunk arra, hogyan csempészhetjük be a természetes tápanyagforrásokat mindennapi étrendünkbe: (tegnapi recept: Fehérboros turbolyaleves) Joghurtos panna cotta citromfûvel és erdei szamócaöntettel ... |
Tovbb... |
Hagymás-krumplis spagettiMaradék spagettit hasznosítottam ilyen módon , nagyon finom volt! Hozzávalók:Spagetti, 3 ek. olaj, kisebb lila hagyma, kevés õrölt bors, pirospaprika, 2 db. krumpli. Elkészítése: Készen volt számomra a kifõtt spagetti. A krumplit megpucoltam és enyhén sózott vízben megfõztem majd ... |
Tovbb... |
Paprikás krumpli kolbásszalMár lehet, szerepel ilyen a blogban. De ugye ismétlés a tudás anyja... Legyen igaz ez a blogra is, és legyen itt a recept ismét. :) Az az igazság, hogy magamtól eszembe se jutna elkészíteni. Nem kimondottan a kedvencem. Mégis el tudom készíteni. Biztos, vagytok Ti is így más ételekkel, hogy nem annyira ... |
Tovbb... |
Cserépkályhában sült (konfitált?) csirkeÉvek óta át kellett volna már rakatni a cserépkályhát, végre tavaly õsszel (mikor máskor) rászántunk magunkat. És ha már úgyis hozzá kell nyúlni, akkor rakattunk bele egy nagy sütõt is, mindenféle vérmes reményekkel. Hogy majd abban sütjük a zöldséget, krumplit, vacsorát, legalábbis a fûtési szezonban. Az az igazság, hogy ... |
Tovbb... |
Bazsalikomos-csokis macaronBár a módszer mostmár jóideje szinte változatlan, és a sütõm is mentes a szeszélyektõl, ez a macaron annyiban különbözik az eddigiektõl, hogy direkt a legegyszerûbben beszerezhetõ szimpla héjas mandulából készült. És mivel lusta voltam meg akartam úszni a balnsírozást-szárítgatást, ( és ki ne akarná megúszni, ha lehet) egyszerûen ... |
Tovbb... |
Francia hagymalevesLehet elegánsnak nyilvánitott leves is, lehet a szegények levese is. Lényeg hogy nagyon finom. Több helyen ettem, mindegyik változatot nagyon szerettem. Miamiban a Marriot hotelben nagyon sósan készitették, a hajón nagyon fekete volt a leve, Arubában tökéletes. Az alapiz egyforma volt ... |
Tovbb... |
Diós tekercs édesburgonyávalA hétvégén készültek ezek a finom, diós tekercsek édesburgonyával. Volt itthon két, kisebb darab édesburgonya a hûtõ aljában és minden nap rájuk néztem, de csak halogattam, hogy majd lesz belõlük valami. Azt gondoltam (mivel tudom, hogy nagyon jól mûködött ennél az édesburgonya fánknál is), hogy a további ... |
Tovbb... |
Gombás lasagneA lasagnát mindenki szereti...gondolom. Bár többnyire a hagyományosnak mondható, elterjedtebb bolognai lasagnát készítjük, olykor érdemes kipróbálni más verziókat is. Most pl. gombás lasagna készült, de a következõ delikvens is megvan már: spenótos. Mi nagyon szeretjük a lasagnát és tiszta mázli, hogy ... |
Tovbb... |
Krumpli snidliges túróvalHozzávalók: 10 db. krumpli, 30 dkg tehéntúró, 1,5 dl tejföl, 1 csokor snidling, só, bors Elkészítése: A krumplit megmossuk, szárazra töröljük, egy kés fokával helyenként megszurkáljuk. Külön-külön alufóliába csomagoljuk és elõmelegített sütõben ... |
Tovbb... |
Marinált zöldségekA szombati vacsora csirkefasírt volt - ez most fotó nélkül marad - legközelebb nagyobb figyelmet kap. Most a szürke eminenciás, a köret a fõszereplõ. Hozzávalók: 2 nyurga cukkini, egy kicsi padlizsán, 2 közepes fej ... |
Tovbb... |
Pesto-s csirke gnocchivalA pesto egy rendkívül finom és gazdag matéria. Az a legjobb benne, hogy nagyon sokféle alapanyagból elkészíthetõ, rengeteg arca van és a felhasználási köre is igen széles. A pesto ízesíthet krémlevest, salátaöntetet, gazdagíthat vagy épp helyettesíthet mártást, s pácoláshoz is remek. A szabályok nincsenek kõbe vésve, csupán ... |
Tovbb... |
Fehérboros turbolyalevesA korán jött tavasz hatására szervezetünk még inkább áhítozik a megújulásra, de a piaci standokon hívogató zöldségfélék sajnos még a melegházból, vagy melegebb éghajlatról érkeznek, így nem tartalmazzák azt a vitamin- és ásványi anyag mennyiséget, amire valójában szükségünk volna. Bármily furcsa, júniusig, míg ... |
Tovbb... |
Zsemlegombóc vadas mártássalHozzávalók: zsemlegombóchoz: 1 db zsemle,1 db fõtt krumpli , 1 db tojás, só, liszt, kevés tej, víz, vadas mártáshoz: kis fej vöröshagyma, olaj, zöldség:sárgarépa, fehérrépa,zeller, 1 ek. liszt, 1 ek. cukor, só, õrölt bors, tejföl, mustár, babérlevél . Elkészítése: Elõször a mártást készítettem el , húslevesbõl szedtem ... |
Tovbb... |
Töpörtyûs ínyenckrémHozzávalók: 20 dkg. töpörtyû, 1 lila hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg. margarin, 2 ek. tejföl, 1 ek. mustár, 1 tk. pirospaprika, só, bors, szerecsendió. Elkészítése: A tepertõt ledaráltam, a lila hagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát ... |
Tovbb... |
Római tálban sült vadkovászos krumplis cipóNagyon szeretem a krumplis kenyeret, mégse sütök jó ideje. Nem is tudom az okát, de valahogy így alakult. Most, hogy van vadkovászom, szívesen próbálgatom újra azokat a kelt tésztákat, amiket korábban élesztõvel készítettem. Olyan jó kaland figyelni, megtapasztalni, hogy a jól ismert kenyereim, péksüteményeim ... |
Tovbb... |
Vadzöldséges, medvehagymás tojással, sonkával és sajttal töltött, rántott palacsinta, medvehagymás csicsókával és céklávalTöltött palacsinta: A vegyesen gyûjtött zöldeket, amiben hangsúlyos az íze miatt a medvehagyma, összevágtam, sonkás tojásrántottába ... |
Tovbb... |
Medvehagymás bucikA medvehagymát számtalan módon fel lehet használni, a lehetõségek száma szinte végtelen. Mi ezúttal arra voltunk kíváncsiak, vajon milyen lesz az eredmény, ha tésztába tesszük, és megsütjük. Nagyon jó, kis kreatív dolog született ... |
Tovbb... |
Csokis-vörösáfonyás kocka (gluténmentes)Megint egy villámgyors kevert, de annyira finom, hogy üti a sokórás bonyolult desszerteket. Egyszer már csináltam valami hasonlót, de akkor émelyítõen édes lett, mert nem számoltam azzal, hogy a rémesen édes aszalt vörösáfonyám milyen csúnyán fog viselkedni. Szóval most nagyon ügyeltem az arányokra, és ... |
Tovbb... |
Rakott karaj cserépben, barackkal - a belga gazda kedvence másképpNem elõször készítem a belga gazda kedvencét karajjal. Annyira zseniális ez a formáció - ami egyébként nem saját ötletem, hanem Boros László mesterszakácstól adaptáltam - hogy szinte felhívás keringõre, hogy többféleképpen is elkészítsem. Legutóbb jércesteak alapon készítettem: ... |
Tovbb... |
Õszibarackos gyümölcstorta zselatin nélkülMár korábban is készített az én drága feleségem gyümölcstortát, de õszibarackosat most elõször. Az a jó ebben a tortában, hogy sokféleképpen variálható ha figyelembe vesszük hogy a pudingot is változtathatjuk meg a gyümölcsöt, vagy gyümölcsöket is. A bátrabbak akár a piskótatésztába is tehetnek ... |
Tovbb... |
Finomfüves joghurtban pácolt csirkemell pirított hagymás panko panírbanRántott hús light? Vagy mégsem. Egy biztos: tojás, liszt nem kell hozzá. A helyzet az, hogy ezt az ételt a legutóbb posztolt fõzelékhez készítettem feltétként, csak akkor nem írtam róla. Arra gondoltam, hogy megér majd egy külön posztot. Ez a panír ötlet nem eget rengetõ, de annál finomabb és remekül variálható, ráadásul ... |
Tovbb... |
Francia gesztenyetorta áfonyás krémmel - paleo |
Tovbb... |
Mini almás pitékEzeket a kis piteformákat még jóval karácsony elõtt szereztem be. Mostanáig nem volt érkezésem kipróbálni, hogy milyen is bennük sütni, de azt hiszem szeretni fogom õket. :D Olyan jópofák ezek a kis egyszemélyes ... |
Tovbb... |
Epres-kókuszos "túrógolyó"Nagyon szeretem, hogy a paleolit étkezésben annyit lehet kísérletezgetni. A tojásfehérje túró nagy kedvencem, és mivel a sárgáját sem kell sosem kidobnom, így ha megfelelõ mennyiségû fehérje összegyûlik a fagyasztómban, mindig készítek egy adag totut, amit teljesen úgy lehet használni, mint a hagyományos ... |
Tovbb... |
Egyszerû garnéla curryNagyon egyszerû, gyors, amíg a hozzávaló rizs megfõ a curry is elkészül. A garnéla rákot akár fagyasztott akár friss citromos tengeri sós hideg vízben szoktam 10-15 percig tartani a felhasználása elõtt, illetve amíg mindent elõkészítek - hogy ne keljen kapkodni, az ételkészítés közben. Így annak is kisebb az ... |
Tovbb... |
Ha olyan ebédet szeretnél, amivel szinte nincs is munkaKényelmes és gyors. Elõször a köretet kell elkezdeni, annak hosszabb az elkészülési ideje. Párolt barnarizst szerettem volna, de kiderült, hogy csak kb. fele annyi van itthon, amennyire szükség lenne, így másmilyen lett. A mennyiség itt nem mérvadó, mert a rizs az egész családnak készült, a gomba ... |
Tovbb... |