Éjjel kelesztett hûtõs kalács

2017-03-23

sponsored links

Éjjel kelesztett mazsolás kalács
Este el kell készíteni, a tésztát a formába tenni, majd éjszakára a hûtõszekrénybe. Reggel a hideg sütõbe, és ahogy melegszik a sütõ, még kel és egyúttal sül is. Reggelire fogyasztható a friss kalács!

Hozzávalók:
300 gramm finomliszt
1 db tojássárgája
60 gramm barnacukor
1,5 deci tej
5 gramm instant élesztõ
2 teáskanál vaníliaaroma
4 evõkanál olvasztott vaj
5 deka mazsola

Kenni:
fél deci meleg tej
1 teáskanál nádcukor
1 teáskanál olvasztott vaj

  1. Az olvasztott vajon és a mazsolán kívül mindent berakunk a kenyérsütõgép üstjébe, majd összegyúratjuk a tésztát (akinek nincs gépe, az kézzel készítse el). Sípszó után belecsurgatjuk az olvasztott vajat, majd tovább dolgoztatjuk a gépet.
  2. Ezután lazán még egyszer átgyúratjuk a géppel, és most a kelesztés elõtt kivesszük a tésztát.
  3. Lisztezett deszkán rúd formára nyújtjuk , majd elfelezzük. Összefonjuk, a végeit összecsippentjük, hogy ne nyíljon szét.
  4. Egy gömbölyû (kb. 22cm), alacsonyabb kerek formába helyezzük körbetekerve. Letakarjuk, és   berakjuk a hûtõbe reggelig.
  5. Másnap kivesszük a tésztát, megkenjük  meleg cukros tejjel (a tejet felmelegítjük, és belekeverjük a cukrot, vajat) ,majd berakjuk 100 fokra állított sütõbe kb. 20 percre, aztán 170 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. A megsült kalácsot újra megkenjük a megmaradt cukros tejjel, és hagyjuk kihûlni.
A receptet a Nosaltyn találtam, ahol kakaós kalácsként szerepelt, de én a kakaót kihagytam, és mazsolát tettem bele. Tényleg nagyon hamar elkészült, és reggelire gyorsan meg is sült. két személynek elegendõ.



Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2017/03/ejjel...

sponsored links

Keres?s