Így NEM támogatja az állam, hogy vállalkozó legyél

2017-08-21

sponsored links







Szerintem a legtöbb emberben felmerül, hogy ahelyett, hogy alkalmazottként másnak dolgozna, inkább vállalkozó legyen és a saját üzletét építi.

Ez persze velem is így volt, bár én alapvetõen megvoltam az alkalmazotti léttel. De aztán pont ez a blogom olyan szintre fejlõdött, hogy néhány cég is megkeresett, így eljött az ideje év elején, hogy egyéni vállalkozó (is) legyek. Ha valaki fõállás mellett vállalkozik, akkor a legegyszerûbb adózási forma a ?KATA?, amikor 25 ezer Forintot befizetsz, ezzel le van tudva a járulék- és adófizetés. Mivel kezdõ vállalkozó voltam, volt, hogy a bevételem nem érte el néha a 25 ezer Forintos szintet sem, így maradt a kb 37 %-nyi adózás. Oké, nem gond, valahol el kell kezdeni, ha nem csinálom, még annyi bevételem sem lesz?



De mi történik, ha egy hozzám hasonló (nagyon) kisvállalkozónak valamilyen okból megszûnik a fõállása?

Szívás történik.

Ha vállalkozásod van és nincs fõállásod, akkor a legminimálisabb havi befizetendõ összeg 50.000 Ft. Mivel nekem ennyi bevételem sincs, nyilván ezáltal ez lehetõség nem éri meg. Erre a megoldás a vállalkozás szüneteltetése egy idõre. Ilyenkor ugye nem lehet vállalkozói tevékenységed, nem számlázhatsz, nem lehet bevételed, de néhány hónap után visszacsinálhatod az egészet.

Tehát, mivel nincs fõállásod, gyakorlatilag nincs ? mûködõ ? vállalkozásod, így nincs bevételed. Logikus lenne, ha járna a munkanélküli segély/álláskeresési járadék.



De nem jár.

Hiába fizettem 18 éven keresztül a járulékokat, most, mivel van egy nem mûködõ vállalkozásom, ez a leírás szerint keresõ tevékenységnek minõsül, tehát kimaradok nem csak a 90 napnyi ?segélybõl?, de az esetleges átképzési lehetõségekbõl, meg mindenféle támogatásokból.

Mivel azt szeretném, hogy a vállalkozásom fejlõdjön, nem a munkanélküli segély lenne a célom, hanem akármilyen kis bevétellel is, de a cégem üzemeltetése, hogy legyen esélye a növekedésre. Azt hiszem, ezt nem megnehezíteni kellene, hanem pont támogatni, akár valamilyen kedvezményekkel. 

Most akkor munkanélküliként nem hogy nem kapok semmit, ha elõre akarok haladni, be kell vállalnom, hogy egy ideig esetleg még én fizetek többet, mint a bevételem, azért, hogy dolgozhassak. Ha elveszik a lehetõséget a pénzkeresetre, akkor miért nem vagyok jogosult a támogatásra? Csak én érzem ezt nem normálisnak?!

Szóval, aki fõállás mellett kezdi a vállalkozását és abból az elején még szabad szemmel alig látható lenne a bevétele, az gondolja át, hogy megéri-e elkezdeni. Ha valamilyen okból nem stabil a fõállása, akkor azért kétséges.

Ennek ellenére én örülök, hogy belevágtam, ha pár hónapig nem lesz munkám, nem fogok éhenhalni, de azt nem látom be, hogy így miért nem jár nekem semmi? ?



(Ha van közetek olyan, aki lehetõséget lát a blogomban, szeretne nálam hirdetni, együttmûködni velem, az keressen meg! Részletek: ide kattintva.)





Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Konyhalál Facebook oldalához és iratkozz fel a heti hírlevélért a blogkövetésre, ne maradj le semmirõl! ?











Folytats a blogon ... konyhalal.cafeblog.hu/2017/08/21/igy-...

sponsored links

Keres?s