Édes kirándulás - GHRAOUI Chocolate pazar üzlete az Andrássy úton

2017-12-11

sponsored links


Már a nyitás elõtt figyelemmel kísértem a Ghraoui csokoládébolt születését. Most végre eljutottunk Fecóval ebbe a pazar üzletbe, kóstolgattunk, nézelõdtünk, fotóztunk és egy doboznyi finomságot el is hoztunk magunknak ebbõl a csodából!



1805-re vagyis több mint 202 évvel korábbra pörgetjük vissza az idõ kerekét. Az impozáns Andrássy úti üzlet ablakán álló GHRAOUI felirat egy damaszkuszi kereskedõcsalád neve. A 19. században Ahmad Ghraoui kávé, cukor, tea és gyümölcskereskedelembõl tartotta fent a családját. A 20. század elején a család negyedik generációjának feje, Sadek A. Ghraoui volt az elsõ, aki Szíria termékeit megismertette a nemzetközi közönséggel. A
Sadek Ghraoui társalapítóként létrehozta az ország elsõ gyümölcs- és zöldségkonzerveket gyártó ipari vállalatát, a ?Companie National des Conserves?-t. A cég Szíria elsõ nyilvános részvénytársasága és egyben legnagyobb vállalata volt. A Ghraoui Párizstól New Yorkig számos elismerést és díjat nyert el a termékek minõségének és a kiválóság iránti elkötelezettségének elismeréseként.
 
Egy 1931-ben tett franciaországi utazást követõen Sadek Ghraoui elhatározta, hogy megismerteti a minõségi csokoládét a Közel-Keleten élõ fogyasztókkal, hiszen a hagyományos arab édességekhez szokott vásárlók számára az új, kézmûves csokoládékülönlegességek valódi kulináris felfedezést jelentettek. Eleinte a csokoládé önmagában nem volt elég csábító, így ajándékként ezüstollót, vagy arany levélbontó kést csomagoltak a dobozokba, kedvet csinálva az újdonság megvásárlására.
A Ghraoui csokoládék 2005-ben elnyerték a neves ?Prix d?honneur? díjat Európa legexkluzívabb csokoládé kiállításán, a párizsi Salon du Chocholat-n. Mindenki ismeri a jelenleg is zajló szír politikai helyzetet, így külön elismerendõ, hogy újrakezdve a tulajdonosok ismét felépítették csokoládébirodalmunkat, de már Magyarországon, így számos munkahelyet teremtve és egy luxusmárka elsõ páratlan üzletét létrehozva. Jelzem, hogy hamarosan Párizsban is megnyílik a GHRAOUI márka második üzlete.

A részletes történeti leírást államosításról, elvesztett üzletekrõl és az újrakezdésrõl itt olvashatjátok el: https://ghraouichocolate.com/hu/orokseg/ 
 
A bevezetõ után most tartsatok velem az üzletbe. Meglepõ figyelmesség fogadja a kíváncsi vásárlót. Már az ajtót is egy kedves úriember nyitja ki a vásárlók elõtt. Az üzletbe lépve mennyei csokoládéillat öleli körbe a csokoládékkal ismerkedõket. Azonnal segítségünkre sietett egy eladóhölgy.  A termékekkel megismertetett bennünket, kóstoló alapján is dönthettünk és végül néhány elõre kiszemelt termék mellett tettük le a voksunkat.  
A gyönyörûséges bonbonok, trüffelek, pralinék és aszalt gyümölcsök márványpultokon várják ínyenc gazdáikat. Az aszalt gyümölcsök nem véletlenül képezik a kínálat részét, hiszen 1805-ben többek között ezzel az élelmiszerrel is kereskedett az alapító. Késõbb ültetvényeik is lettek, ahol minõségi, ellenõrzött körülmények közül kerültek ki a gyümölcsök.

A desszertek sorát már csak nézni is felér egy vizuális wellnessel. Az Autrefois Damas édességkülönlegességük ötvözi a család hagyományait, a múltat és a jelent. Sárgabarack, pirított pisztáciával töltve étcsokoládé bevonattal vagy nélküle. Számomra ez lett az egyik kedvenc. A másik a Cheese cake Mulberry kézzel festett bonbon, amely belsejében keksz, valódi szeder gyümölcspüré és mennyei krém található. Természetesen az összes többi csokoládé is kifogástalan volt. Még számomra kiemelkedõek a narancsos-étcsokoládés párosítású édességek is. A legjobb, hogy az otthon kibontott dobozka mellett egy füzetecskét is talál a vásárló, amelyben minden édesség leírását megtalálja négy nyelvre fordítva. 







Beszéljünk a vásárlásról. Talán nem volt szerencsés választás, hogy az árérzékeny közönség számára kilogrammban adták meg a fizetendõ ár a táblákon, mert aki nem kérdez, az azonnal kifordul a 25 000 - 35 000 Ft-os árak láttán. De ki is eszik meg 1 kg bonbont egyszerre? Egy 12 darabos igazán exkluzív válogatás, mesés csomagolásban pl. 3500 Ft-ot kóstál, az étcsokoládéba mártott kandírozott narancshéjból a képen látható kis csomag 500 Ft volt. Választhattok egy-két darabot is az édességekbõl, a pontos súly után kell fizetni. Ne rémüljetek meg, kérdezzetek, ismerkedjetek és ne ítéljetek elsõre. Igen, ez egy luxusbolt az Andrássyn, de én például akkor kapok szívszédülést az üzleteknél, amikor fél millió Forintba kerül egy táska. Nekem például tökéletes ajándék volt, hogy választhattam a bonbonok közül és egyáltalán a sûrû hétköznapok mellett bejuthattam az üzletbe. Egy igazi ünnep volt.


Az üzlet arculatát sem szabad szó nélkül hagyni. 
Bruno Moinard a világszerte elismert belsõépítész, illusztrátor és festõ munkája alapján valósult meg a tökéletes luxusüzlet. Bruno Moinard munkásságáról tudni kell, hogy a Cartier 350 ékszerüzletének belsejét õ álmodta meg, emellett neki köszönhetjük a londoni Four Seasons Hotel belsõ dizájnját is. A csokoládébolt enteriõrje egyszerre ízlésesen elegáns, nem hivalkodó, de mégis elbûvölõ. Üveggel és tükrökkel borított polcok, márványlapokon helyet foglaló édességek, a barna, a fehér és a narancs szín tökéletes összhangot biztosít. Kellemes szórt fény gondoskodik a hangulatról. Narancs-, füge-, barackfák jelennek meg a dombormûveken. A plafon freskóján pedig 6-7 festõmûvész dolgozott két hónapig. Egy orientális hatású fém elválasztófal mögött csomagolják be a narancssárga, logózott szalaggal ellátott dobozkába a kiválasztott édességeket. Az egész üzlet a tökéletességet, a vevõközpontosságot és a páratlan vendégszeretetet ötvözi az ajtón való belépéstõl, a szaténfülû papírtáskába rejtett négy nyelvû édességismertetõ füzeten át, a dombornyomott papírkártyába helyezett blokkig. Aki belép a GHRAUI üzletébe, az ott töltött gondtalan idõ állandó visszatérésre fogja csábítani!

A jelen és a jövõ! Jelenleg Csepelen 2000 négyzetméteren dolgozik közel száz kolléga nap mint nap és készíti a csokoládékülönlegességeket. Fontos kiemelni, hogy minden egyes színes csokoládét kézzel festenek, igazi kézmûves munka rejlik bennük.  A jövõ pedig egy párizsi üzlet megnyitása és egy hatvani 12 000 négyzetméteres üzem megnyitása, mellyel több, mint 500 munkahelyet kívánnak teremteni.
Õszinte szívvel kívánom a tulajdonosoknak a legjobbakat. Sok-sok újrakezdésen vannak túl, de remélem most megtalálták az igazi bázisukat Magyarországon. 



Elérhetõségek:

CÍM:Andrássy út 31.1061 Budapest, Hungary
+36 1 398 87 91

Hétfõ?Szombat
10:00?19:00
Vasárnap: zárva

WEB:
www.ghraouichocolate.com




További ötletekért és finomságokért tartsatok velem a következõ oldalakon:
https://www.facebook.com/boldogkukta1/
vagy
https://www.instagram.com/boldogkukta1/





Nyomtasd ki a bejegyzést!



Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2017/12/edes...

sponsored links

Keres?s