Útravaló 2014-re

2014-01-02

sponsored links

Nem tudom, ki mit gondol a gasztroblog írókról. Hogy vajon mikor és mennyi idejük van fõzni, fotózni, blogot írni. Én mindig megdöbbenek azon, hogy a "menõ bloggerek" hogyan csinálják. Ontják a posztokat, a különlegesebbnél különlegesebb receptekkel, összetevõkkel. Én ha már havi egy alkalommal eljutok a piacra mostanság, annak is örülök. Az utóbbi idõben a havi néhány poszt lett az átlag, hiszen ha fõzök is, a fotózásra már sosincs idõ. Fõként azért, mert este fõzök és sem energiám már, sem idõm, sem felszerelésem, hogy lámpafénynél normális fotót készítsek, a csúnyákat meg nem szeretem. Szóval rengeteg elkészített étel csak az emlékeinkben marad meg, vagy még abban sem, kérdés, mennyire volt jó. :) De komolyan: csodálom azokat, akiknek van munka mellett erre idejük és erejük. A háztartás egyéb dolgairól nem is beszélve...
Úgyhogy, azt hiszem, sosem leszek szupernõ és szuperfeleség, a legkevésbé pedig szuperblogger. :) De továbbra is, 2014-ben is fõzni fogok, ugyanúgy szívvel és lélekkel, ahogy eddig. Néha talán gyakrabban, néha ritkábban, de itt leszek. És továbbra is hiszek abban, hogy az egészséges ételek egészséget hoznak. :) Én ezt viszem magammal 2014-re.

Az Olvasóimnak meg kívánok sok kísérletezõ kedvet, idõt és energiát a fõzéshez, sok boldog pillanattal és emlékkel az asztal körül!

Karácsony után pedig jöjjön egy egyszerû, mégis, talán a színei miatt még kissé ünnepibb fogás. Elkészíteni rendkívül egyszerû, gyakorlatilag elronthatatlan és amilyen egyszerû, annyira finom is. Egy fõzõmagazinban láttam hasonló receptet, onnét jött az ötlet.

A csirkét süthetjük egyben is, vagy a lent leírt módon. Én vegyesen használtam csirkecombot és mellett, mivel az Uram az utóbbit szereti, ebben az esetben viszont a hosszú sütési idõ miatt a melle kiszáradhat, tehát ez inkább combokkal mûködik, de a melle sem volt rossz.
Egyébként a hangsúly a köreten van, azt csinálhatjuk teljesen külön is, bármilyen hús mellé - vagy, leginkább, magába, mert úgy is fantasztikus.

Kakukkfüves csirke téli zöldségekkel sütve


- 2 csirkecomb
- 2 csirkemellfilé (fentebb részletezve, de inkább combban ajánlott)
- 8-10 ág kakukkfû
- só, bors, vaj
- 2 közepes méretû cékla (megpucolva kb. 28-30 dkg)
- 30 dkg sütõtök (megpucolt állapotban mérve)
- 1 közepes póréhagyma (kb. 20 dkg)
- fél fej zeller (kb. 15 dkg)
- 2 nagyobb sárgarépa (kb. 20 dkg)
- 1 fehéérépa (kb. 5 dkg)
- só, bors
- 3 ek olívaolaj
- 5-6 kakukkfûág

A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, majd jóalaposan bedörzsöljük sóval, borssal és szobahõmérsékletû vajjal. Egy nagy méretû tepsit kivajazunk és belefektetjük a csirkedarabokat. Alufóliával lefedjük és 200 fokos (légkeveréses) sütõben 1 órán át sütjük.
Közben a zöldségeket megpucoljuk és 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk, elkeverjük 3 ek olívaolajjal, sóval, és a kakukkfûág letépkedett leveleivel (mivel a csirke is kakukkfável van fûszerezve, a zöldségnél már nem kell olyan intenzívnek lennie a kakukkfûnek - de ha csak a köretet készítjük, érdemes megduplázni a kakukkfû mennyiségét). Az egy óra leteltével a zöldségeket a  hús köré szórjuk, átforgatjuk a csirke kisült zsírjában is picit és még 30 percig sütjük.

CH tartalom: 1 adag 26 g lassú CH-t tartalmaz.




Folytats a blogon ... flamcsi.blogspot.com/2014/01/utravalo...

sponsored links

Keres?s