Újévi lencsefalatok (vegán, gluténmentes)

2014-01-01

sponsored links

lencsefalatok.jpgÚjév elsõ napján a hagyomány szerint lencsét szokás enni azért, hogy egész évben ne fogyjon el a pénz. Ha január elsején elsõ étkezésként lencsét eszünk, soha nem ürül ki a pénztárcánk. Ugyanilyen szerencsét hoz, minden, apró szemû növény - kukorica, rizs, köles, más hüvelyesek. Nem tudom, menyi igazság rejtõzhet ezekben a hagyományokban. Másik érdekesség, hogy a 16. századig Magyarországon karácsonykor kezdõdött az év.

Karácsony elõtt közösségi közlekedésen utazva, akaratlanul is fültanúja voltam, amint valaki azt mondta, õk egy évben, csak egyszer esznek lencsét, újévkor. Az emberek általában lencsefõzeléket, lencsesalátát készítenek ekkor. Következzen most egy olyan recept, ami változatosabbá teheti lencse-evési szokásainkat. Talán nem csak újévre készítik el a konyhában forgolódók a lencsét, hiszen annyira értékes hüvelyes. Alacsony glikémiás indexe miatt mértékkel cukorbetegek is fogyaszthatják. Foszforban, káliumban, magnéziumban, vasban, kalciumban, cinkben, különféle B-vitaminokban gazdag étel, amelynek magas a fehérje tartalma és szervezetünk számára szükséges valamennyi aminosavat is tartalmazza.

A recept:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg lencse
  • zabpehely
  • 1 hagyma
  • esetleg magok (én darált lenmagot tettem bele egy kanálnyit + szezámmagba hempergettem)
  • bors vagy borsikafû
  • õrölt köménymag
  • majoránna
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • õrölt pirospaprika
  • babérlevél
  • sütõpapír
  • olaj
  • uborka
  • sárga és piros színû (kaliforniai) paprika

 

Elkészítés:

A lencsét miután alaposan átmostuk, néhány szál babérlevéllel és egy csapott evõkanál sóval feltesszük fõzni - a víz bõségesen ellepje a lencséket. (Ha a közelben tartózkodunk, mehet nagyobb lángon fedõ alatt, folyamatos ellenõrzés közben.) Persze, ha tehetjük, érdemes a lencsét elõzõ este, vagy fõzés elõtt néhány órával beáztatni. Nem vészes, ha nincs rá módunk. Vannak, akik kuktában fõzik, jól teszik.

Mindeközben elõkészítjük a többi hozzávalót.

A pépessé fõtt lencséhez (a babérleveleket kiszedjük belõle) felaprított hagymát és fokhagymát (vagy pépesre nyomott), egy kevés borsot vagy borsikafüvet és kb. egy csapzott evõkanálnyi õrölt köménymagot és ugyanennyi majoránnát, és valamennyi piros fûszerpaprikát keverünk. Majd annyi zabpelyhet teszünk hozzá, amennyit felvesz úgy, hogy gombócot tudjunk formálni belõle. Természetesen az a jó, ha a gombóc nem ragad a kezünkhöz. Vízbe mártott kézzel könnyebb formálni a golyócskákat. A gombócokat ezt követõen pedig szezámmagba hempergetjük. Sütõpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk õket, mindegyikre pár csepp olajat csepegtetünk, és kb. 30 perc alatt átsütjük. Érdemes úgy 20 perc után kicsit megforgatni a golyókat, hogy mindegyik részük szép, barnás színû legyen.

Mikor megsült, a megmosott uborkákat felkarikázzuk, majd a paprikákból kis szeleteket, darabokat vágunk. Fogvájóval pedig összeállítjuk a finom party-falatokat. A fogpiszkálót az uborka széléhez közelebbi részébe érdemes szúrni. Így nem esik le, ha felemeljük.

 

lencse-fasírt.jpg lencsegolyocskák.jpg

újévi lencsegolyók.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... vegalife.blog.hu/2014/01/01/ujevi_len...

sponsored links

Keres?s