Újévi ebéd 2014.

2014-01-01

sponsored links



Igyekeztem olyan ebédet fõzni, amivel nem kellett túl sokat foglalkozni. Bõrös malachúst sikerült vennem az újév köszöntésére, amit még tegnap délelõtt elõkészítettem. Kicsontoztam és a bõrét is bekockáztam, aztán a húst hasonló páccal pácoltam be, mint az egyben sült csülöknél már le van írva. Eltérés csak annyi volt, hogy nem dijoni mustárt használtam, hanem simát 2 teáskanállal, aztán 2-2 teáskanál csípõs piros arany és ketchup, 6 nagy gerezd friss reszelt fokhagyma, 2-3 löttyintésnyi olaj, 1-1 teáskanál õrölt kömény és fekete bors. Ezzel a keverékkel jó alaposan bedörzsöltem a kicsontozott malachúst, aztán nagy üvegtálban jól lefóliázva a hûtõbe raktam felhasználásig, 


csakúgy, mint a malaccsontokat, amibõl végül citromos-tárkonyos malacraguleves készült. 


Sütés elõtt a húsokat besóztam, úgy raktam a vékonyan kiolajozott nagy kacsasütõ tálba, ráraktam a fedelét és mehetett a 180 fokra és légkeverésre állított sütõbe sülni jó másfél órára, aztán meglocsoltam sörrel és fedés nélkül visszatoltam a sütõbe, hogy megpiruljon a hús. De túl mély volt a kacsasütõ, ezért a húst végül áttettem a tetejébe, és grillre állított 220 fokos sütõben megpirítottam a bõrét. Mellé hagymás krumplit, csemege céklát és uborkát, vagy lencsefõzeléket* lehetett választani.
A család többi tagja krumplival és savanyúsággal ette, rajtam kívül csak Legkisebbikem Barátnõje kóstolta meg. Én viszont csak lencsefõzeléket ettem a malacsülthöz, biztos ami biztos :)!! 


A leveshez odatettem a csontokat fõni, 3 liter vízben, forrás és lehabozás után fûszereztem sóval, ételízesítõvel, borssal és tárkonnyal, valamint apróra vágott vöröshagymával. Háromnegyed órán át fõztem, aztán bezöldségeltem, úgy fõztem még 25-30 percig, aztán beletettem a citromot, tejfölös habarással behabartam a levest, belefõztem kb. 8-10 dkg eperlevél tésztát és tettem még bele kevés tárkonyt és õrölt fekete borsot is. 10-15 perc forralás után már tálalhattam is, és az egész családnak nagyon ízlett. 

Hozzávalók: 1/2 malac hátuljának csontjai + lába, 3 liter víz, só, ételízesítõ, õrölt bors, tárkony, 1 fej apróra vágott hagyma, 1 hatalmas sárgarépa és petrezselyemgyökér, fél zellergumó zöldjével együtt, minden karikára, illetve kis darabokra vágva, 5 szelet citrom. A habaráshoz: 2 dl hideg víz, 1,5 evõkanál rétes liszt, 2-3 evõkanál tejföl. Végül 8-10 dkg levestészta, fûszerek az ízesítéshez.


Lencsefõzelék: 
Forró vízben kb. 20 percig áztattam 25 dkg lencsét, aztán leöblítettem, áttettem a legkisebb Zepter gyorsfõzõ fedõvel használható lábasba, öntöttem rá fél liter forró vizet, tettem bele 1 fehér kanál ételízesítõt, fél fej apróra vágott vöröshagymát, kávéskanálnyi fokhagyma granulátumot, és a fedõt lezárva szokásos jelzések (pöcök kiugrása és termosztát mutatójának zöld mezõ feléig érése) után 15 percig fõztem. Az edényt visszahûtöttem és kinyitottam, a fõzeléket berántottam 1 evõkanál rétes lisztbõl és kevés olajból készült világos rántással. Kiforraltam, végül pici vizet  és sót még adtam hozzá és el is készült.

Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2014/01/ujevi-ebe...

sponsored links

Keres?s