Újházi kakasleves, ropogós kakas sült - Alexa Christitõl

2014-02-16

sponsored links







Télidõben, szinte minden héten ez a menü.

Eleinte gyakran megörökítettem és posztoltam ezeket a szív és gyomormelengetõ ebédeket. Egy idõ után úgy gondoltam, hogy ne váljon unalmassá, és nem osztottam meg.
Annyi nemzetközi vonatkozású finomságról megemlékszem az oldalon, hogy elhatároztam, az eheti, vasárnapi ebéd mindenképpen megörökítésre kerül.

Érdekes téma egyébként az Újházi kakasleves, hiszen többen Újházy tyúkhúslevesként ismerik. Tévesen. A tyúkhúsleves nálunk a levesek királynõje, sokkal gyakrabban fõzök, mint kakaslevest. Csigatésztával és a levesben fõtt sárgarépával szoktam feltálalni. De Újházi Ede kedvenc levese kakasleves volt, öreg, viharvert, debreceni kakasból fõtt:

?Vén kakasok kellettek ehhez a leveshez, amelyeknek megkeményedett izmaiba szerelmi viharok íze-sava gyülemlett össze. Három napig egyfolytában kellett fõlniök, amíg belemáltak a levesbe és eggyé fõttek a zöldséggel, fõként a legendás jelentõségû zellerrel. Különösen vigyázott, hogy el ne kallódjanak a kakasok taréjai és egyéb megkülönböztetõ szervei, amelyeknek átazonosuló képességében babonásan hitt. Megkülönböztetõ figyelmének jele volt, ha valakit egy-egy ilyen részlettel megkínált."
(Érdekes olvasmány a témában itt olvasható)

Nos, az én kakasomban fogalmam sincsen mennyi szerelmi vihar íze-sava gyûlt össze, mert sem vén nem volt, sem különösebben kemény izmai nem voltak. Szemrevaló középkorú, látszólag szabad, jó életet megélt 2 kilós kakaska volt. Igaz, a sarki hentesnél egy háromkilós nagy taréjút néztem ki, de közben kimentem a piacra és Piacos Julika (tõle szoktam mindenféle szabad tartású szárnyast vásárolni ? jelzem, az Ikon étterem is tõle vásárol) ?rám beszélte? a snájdig kis kakasát és én kötélnek álltam.

Annál is inkább, mert nálunk rajtam kívül csak a lányom eszi a fõtt húst, így a levesben fõtt tyúk vagy kakas prémium részeit ropogósra felsütöm. Ha vén az állat, akkor sokkal szárazabb a húsa, mintha középkorú!

Úgyhogy lõttek a ragacsos levesnek (ha jó vén állatból fõ a leves, akkor úgy ragad a szám evés után, mintha enyvvel kenegettem volna ? J

A kakast darabjaira szedtem, szemöldökcsipesszel alaposan kigyomláltam. 3,5 liter csap hideg vízben tettem fel fõni. A lágy részeket csak a zöldséggel együtt szoktam beletenni: máj, lép, tyúknál még hasüregben lévõ tojás.
Amikor felhabzott leszedtem a habját és csendesre vettem. Éppen csak gyöngyözzön. Egy evõkanál sót teszek hozzá és másfél órán át fõzöm. Én mindig innen számítom a fõzési idõt.
Amikor nincs már habja, onnantól egy kis tálkába szedem a zsírját és a tetejét a levesnek, ezt 15 percenként megteszem. Ezt adom ugyanis a tészta vagy fürjtojás (ez gyakran kerül nálunk a húslevesbe) fõzõvizéhez.

Leveszöldséget pucoltam, daraboltam: sárgarépát, fehérrépát, fél karalábét, negyed cikk zellert, zöldpaprikát, paradicsomot, póréhagymát, petrezselyemzöldet, a teatojásba fokhagymát, szegfûborsot, zöld vagy fekete borsot.


Bezöldségeltem a levest és még 2 órán át fõztem. Levettem a tûzrõl, fél órán át pihentettem. 


Leszûrtem, a prémium alkatrészeket félretettem: comb, mell, szárny. Ezeket hagytam kihûlni, majd sóztam, borsoztam és állni hagytam.


Ilyenkor tésztát, fürjtojást fõzök, krumplipürétkészítek. Most kifõztem a zöldborsót és a gomba negyedeket bõ, forró, sós és a levesrõl leszedett zsíros lébõl egy kevéssel. Majd a cérnametéltet is.


Összeállítottam a levest: aprólék, mell csíkok, zöldborsó, gomba, cérnametélt, zsülienre vágott zöldségek. 





Végül ujjnyi tyúkzsíron (a tanyasinak mindig van annyi hája, még több is) közepesen forró serpenyõben ropogósra sütöttem az elõkészített kakasrészeket.

Most francia krumplipüré készült, a sztenderd verzió. Még uborkasalátát sem készítettem, mert anyósomféle csemegeuborkát készítettem elõ.

A krumplipürét és a sült  kakast meleg sütõben melegen tartottam, amíg a levest elfogyasztottuk. A 3,5 liter vízbõl, amit a leveshez adtam éppen csak másfél liter leves készült. 


Jó kis vasárnapi ebéd volt ez, egy középkorú debreceni kakasból! J






Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s