Újhagymás-spárgás rizottó

2014-04-30

sponsored links

Áprilist, a tavasz elsõ hónapját egy aktuális zöldséges étellel szeretnénk zárni. A tavasz beköszöntével megjött végre a friss spárga, újhagyma, a retek és egyéb zöldségek. Spárgás rizottót már megosztottunk egyszer veletek, most azonban újhagymával készítettük. 

Hozzávalók 2 fõre:
kb. 20 dkg rizs,
jó fél liter zöldségalaplé,
6 szál spárga, 
3-4 szál újhagyma,
10 dkg vaj,
fél fej hagyma,
só, frissen õrölt bors.

Elkészítés:
Szokásos módon alaplevet készítünk. Nekünk most az elõzõ hétvégérõl maradt húsleves volt, de készülhet csak zöldségekbõl is. Ha az alaplé elkészült, folyamatosan melegen kell tartani. Az újhagymát felkarikáztam, félre tettem. A spárgák fejét levágtam, a szárat nagyjából centi vastag darabokra szeltem. A rizst az elõzõleg lereszelt vöröshagymán és vaj felén lassan kezdjük el pirítani. Hozzáadtam az újhagymát és a spárgák feldarabolt szárait. Amikor már üvegesedik a rizs, mehet hozzá az elsõ merõkanál alaplé, mindig csak annyit, ami ellepi, s ezt többször megismételjük. Innentõl kezdve, közel húsz percig nem szabad magára hagyni az ételt, folyamatosan mer-kever ?állapotban? legyünk. Mikor elértük az al dente állapotot, fûszerezzük sóval, frissen õrölt borssal, beletesszük a spárgafejeket is, és zárózsiradékként hozzákeverjük a vaj másik felét is. Jól megkeverjük, és 1-2 percig állni hagyjuk.

U.i: 
Saját magunk dönthetjük el, hogy szárazabb vagy levesebb változatú rizottóra vágyunk. Mi most egy kicsit szárazabb változatra vágytunk, a fotón is látszik.

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2012: Food Revolution Day 2012
2011: Sushi-hoz bort?

Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2014/04/ujha...

sponsored links

Keres?s