Ördögpecsenye, ököruszályleves

2014-07-13

sponsored links



Ezt az ételt Barbitól lestem el, a nála szereplõ recept elolvasása után elhatároztam, hogy készítek valami ilyesmit ragadozóim kedvére. De az arányokkal mindig bajom van, nem tudom megjegyezni, hogy mibõl hány deka szerepelt az eredeti receptben, így aztán már a vásárlásnál improvizálok. Az én "ördögpecsenyémbe" így ezek az alapanyagok kerültek: 
1-2 evõkanál olaj, 
20 dkg kolozsvári szalonna vékony szeletekre vágva, 
1 hatalmas fej hagyma apróra vágva, 
20 dkg erdei gomba keverék egészben hagyva (mirelit),
60 dkg marha lapocka vékony kis szeletekre vágva, 
60 dkg sertés lapocka ugyanúgy vágva, mint a marha, 
20 dkg csibemáj tisztítva, de egyben hagyva 
    (csakúgy mint a gomba, hogy Legkisebbikem ki tudja szedni az ételébõl, mert utálja a gombát és 
     a májat), 
1 nagy tv paprika, 1,5 hegyes erõs paprika, 
20 dkg mirelit zöldborsó, 
2 feldarabolt paradicsom,
só, bors, kevés fûszerpaprika,  csípõs piros arany
kb. 4 dl forró víz,
A hozzávalók a receptben szereplõ sorrendben kerültek a lábasba. Elõször pici olajon kiolvasztottam a kolozsvári szalonnát, aztán beletettem a feldarabolt hagymát, dinsztelés után a gombakeverék következett. Amikor a gomba leve elsült, beletettem a marhahúst, fehéredésig sütöttem. Ezután a sertéshús következett, azt is fehéredésig sütöttem, ahogy a csibemájat is utána. Aztán a lábasba raktam a paprikákat, zöldborsót, paradicsomot, fûszereztem, jól elkevertem és annyi vízzel öntöttem fel, hogy majdnem ellepte. Takarékon 2,5 óra alatt fõtt puhára, akkor fedõ nélkül, erõs tûznél besûrítettem a levét, közben igyekeztem kiszedni a paradicsom és a paprikák héját. Nekem jobban pörköltszerû lett, mint Barbinak, de nagyon finom volt. Rizst fõztem hozzá, és csípõs csalamádéval tálaltam. Apa megszavazta, hogy máskor is bármikor jöhet. Legkisebbikemnek is nagyon tetszett, a májat kivéve. Õ Azt mondta, hogy májat legközelebb egyáltalán ne rakjak bele, de azon felül neki is nagyon ízlett.  


Az "elõétel" ököruszályleves volt. Gyorsfõzõ fedõvel fõztem, szokásos jelzések után 38 perc alatt. 
1,5 kg marha farokból, 2 hatalmas sárgarépából, 3 nem túl nagy petrezselyemgyökérbõl, 1 fej hagymával, hegyes-erõs paprikával, petrezselyem és zellerzöld köteggel, 2,5 liter forró vízzel, sóval, ételízesítõvel, õrölt borssal. Külön sós vízben fõztem ki hozzá 12,5 dkg Pintér féle 8 tojásos csigatésztát. Ilyen élvezetben is régen volt részünk :)



Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2014/07/ordogpecs...

sponsored links

Keres?s