Õz ragu & quinoa

2013-12-18

sponsored links


Mi is  az a  quinoa ?

A cékla és spenót félék családjába tartozik   ( csoda -e hogy  ízlik nekünk is ?)
Mivel nem gabona növény ezáltal glutén mentes, tehát liszt érzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Története izgalmas és érdekes, hisz az 1970-es évekig feledésbe merült és csak 10 évre rá kezdték  újra termeszteni.
8-9  ezer évvel ezelõtt  is fogyasztották már, sõt az inkák  szent eledelnek tartották, mert az inka harcosok sokkal kitartóbbak voltak és gyorsabban  gyógyultak fel a harci sérülésekbõl amit  a quinoa mag jótékony hatásának tulajdonítottak. A tavaszi vetések során  a az istenként tisztelt inka császár  szertartásszerûen, maga kezdte meg  a quinoa mag vetését aranyhegyû lapáttal.
Ez egészen az inka birodalom megsemmisüléséig 1532.-ig így ismétlõdött, amikor is  az  inka birodalom eltûnésével eltûnt a   quinoa termesztés is  ( az inkább  spanyolok által nem ellenõrzött  területre menekítették ).
Egynyári, lágyszárú növény levelei  a spenótra emlékeztetnek,( van ahol ezt is  fogyasztják) míg termése a köleshez hasonló, lehet elefánt csont színû,vörös  vagy fekete.

A quinoa rendkívüli hatása az összetételével magyarázható:

Gazdag vitaminokban  B-, ( B1,B2,B3)  C- és  E vitaminban, tartalmaz ß-karotint, így antioxidáns, ezen hatásánál fogva  fontos szerepet játszhat  a daganat megelõzés  folyamatában,  mivel megköti  a szabad káros  ...

Folytats a blogon ... rozmaringesibolya.blogspot.com/2013/1...

sponsored links

Keres?s