Õszibarackbefõtt tartósítószer nélkül

2014-08-13

sponsored links

Az én drága feleségem egyik kedvenc gyümölcse az õszibarack, abból is a jó csurgós, édes, sárga húsú fajta. No nem tagadom, én is képes vagyok megenni belõle jó néhány darabot a mosogató felett állva, miközben ujjaim közül csepeg a baracklé. :-) Minden évben nagyon várjuk a szezonját, és amikor vége, akkor szomorúak vagyunk, hogy most megint várhatunk egy évet. Telente néha veszünk egy-két üveg õszibarackbefõttet, de sajnos ahogy az lenni szokott, ezek sem sem éppen a minõségrõl híresek. Az igen nagy valószínûséggel külföldrõl származó barackok - mint ez a konzerviparban lenni szokott - minõségi kategóriában valahol a béka hátsófertályának szintje alatt mozognak, a felöntõlé pedig annyira agyon van cukrozva, mintha legalábbis ezzel próbálnák a barack minõségi hiányosságait elfedni/kompenzálni. Arról már nem is beszélek inkább, hogy mennyi adalékanyag, tartósítószer van bennük...



Ezért inkább ha lehetséges, ezt a finomságot is magunk készítjük el, és az alábbi recept egyszerûségével másokat erre buzdítunk. Ha megkóstoljuk a magunk eltett barackbefõttet, akkor többé nem fogjuk pénzünket a boltira pazarolni... :-)

Hozzávalók az õszibarackbefõtthöz:
- befõzni való õszibarack
- kristálycukor
- csapvíz
- nátrium-benzoát (opcionális)

Õszibarackbefõtt elkészítése:
Befõzésrõl lévén szó, az egész a felhasználni kívánt üvegek és lapkák mosószerrel történõ alapos elmosásával kezdõdik. Az üvegeket elmosás után alaposan öblítsük ki, majd egy tiszta konyharuhára téve várjuk meg, amíg magától megszárad  (nem törölgetünk!). Amíg az üvegek száradnak, lássunk hozzá az õszibarack megtisztításához. Az igazi az lenne, ha meg is hámoznánk az õszibarackokat, de a gyakorlatban erre nem minden fajta alkalmas. Ezt könnyen tesztelhetjük: egy lábasba forraljunk vizet, egy barackot vágjunk be a tetején kereszt alakban, majd tegyük a forró vízbe 3-4 percre. vegyük ki, és próbáljuk meghámozni. Ha nem megy, akkor az a fajta, amit beszereztünk, nem alkalmas erre. Ha megy, akkor mindet hámozzuk meg ezzel a módszerrel.


Ha mégsem ment volna, akkor sajnos alaposan le kell dörzsölni folyó víz alatt a barack héjáról a szõröket. Ez egy kicsit idõigényes, de megéri. Ezt követõen a barackokat magozzuk ki, és mérettõl függõen daraboljuk fel negyedekre vagy nyolcadokra. Nekünk szép nagy barackokat sikerült beszereznünk, amiket nem lehetett meghámozni, így héjával tettük el nyolcadolva. (Fotó forrása: www.pearsonfarm.com

Szóval, miután sikerrel kimagvaltuk, feldaraboltuk az õszibarackokat, tegyük oda a szirupot forrni. Az õszibarack elég édes, nem kell hozzá sok cukor, így mi csak 40 dkg kristálycukor / 1 liter csapvíz aránnyal dolgoztunk. Amint a felöntõlé felforrt, dobjuk bele a feldarabolt barackokat, majd hagyjuk a forró lében 2-3 percig fürdõzni. Ezt követõen szedjük jó szorosan az üvegekbe, majd mehet rá a felöntõlé is (csordultig töltsük az üveget).

Az üvegeket egyenként töltsük, zárjuk le, majd csomagoljuk újságpapírba és tegyük száraz dunsztba takarók, plédek közé (az újságpapír el is hagyható, mi azért szoktuk betekerni, hogy ha esetleg összekentük az üveg külsejét a cukros lével, akkor ne legyenek a plédek ragacsosak tõle.). A száraz dunsztból - ha jól csináltuk - egy nap után kiszedve is langyosak még az üvegek. Ekkor már nedves konyharuhával eltörölgethetjük õket, hogy legyenek ragacsosak. Mikor kihûltek, mehetnek a kamra polcára.

Megjegyzés az opcionális tartósítószerhez: Akinek nincs ideje/kedve/lehetõsége a száraz dunszttal járó macerákhoz, az használhat tartósítószert is. Ebben az esetben tegyünk minden üvegbe még a felöntõlé hozzáadása elõtt egy késhegynyi nátrium-benzoátot, majd úgy folytassuk. Miután az üveget lezártuk, hagyjuk kihûlni és mehet a kamrába. Bár ez a megoldás gyorsabb és egyszerûbb, mi mégis a másikat (tartósítószermentes) javasoljuk, mert az jár kevesebb mesterséges anyag felhasználásával...

Mindenkinek kellemes barackbefõzést kívánunk. :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/08/oszib...

sponsored links

Keres?s