Õszibarack sütemény

2014-02-17

sponsored links

Avagy hogyan készíttettük el tesómmal a híres ?lakodalmas? süteményt?


Õszibarackok...

Az õszibarack süti gyermekkori emlékeim szerint a nagy falusi lagzik elmaradhatatlan süteménye volt. Gyerekekként mindig két részre szedtük a sütit, majd elsõként kikapargattuk a tölteléket, végül pedig befaltuk a barackok ?héját? is. JLagziban utoljára talán még gyerekként ettem ezt a sütit, aztán évekig nem is? Egészen mostanáig!

A minap azonban a tesómhoz látogattam, ahol õ már önfeledtem állította össze a tésztát egy jó nagy tálban, mikor beléptem a lakásba. Akkor kérdeztem csak, hogy már megint mit készítünk, milyen ?régi? receptet halászott elõ a jó öreg receptes füzetébõl. JÁgi erre egybõl rávágta, hogy ma õszibarackot fogunk sütni! A következõ mondata persze az volt, hogy nem biztos a sikeres végeredményben, de én akkora annyira belelkesültem, hogy már ültem is le kigombócolni a tésztákat!

Az õszibarackok összeállításában és festegetésében a kisebbik unokaöcsém is segédkezett. Így gyerekekkel is bátran nekifoghatunk ennek a sütinek, hiszen amíg a picik festegetik a sütiket, nekünk csak töltenünk és cukorba forgatnunk kell majd. A végeredmény pedig szuper lesz, a legszebb sütiket nálunk Marcell készítette! J
 
A híres lakodalmas sütemény!

Hozzávalók: (50-60 db süteményhez.)
(1) Tészta:
75 dkg liszt
1 cs sütõpor
2 db tojássárgája
25 dkg vaj, vagy margarin
2 dl tej
30 dkg porcukor
1 ek vanília aroma
1 csipet só
(2) Krém:
10 dkg vaj, vagy margarin
3 púpos ek kakaópor
5-6 ek folyós baracklekvár (Mi a saját befõzésû lekvárunkat használtuk.)
15 dkg darált dió
5-10 dkg porcukor (Nálunk 5 dkg volt.)
2 dl tej (Utólag 1 dl tej + 1 dl sütõrum kombinációjával készíteném.)
1 üveg (40 ml) rumaroma 
1 ek vanília aroma
5 dkg mazsola apróra vágva (Elhagyható, vagy más aszalt gyümölccsel helyettesíthetõ. Nálunk ez aszalt szilva volt.)
(3) Díszítés:
kristálycukor
piros ételfesték, vagy vérnarancs aroma (Nálunk mindkettõ, 1:1 arányú keverékben.)
zöld ételfesték, vagy mandula aroma (Nálunk elõbbi.)
néhány friss rózsalevél, vagy buxuslevél
 
A sütik.

A tészta összeállítása és sütése:
A margarinhoz adjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, sót és a 2 tojássárgáját, majd ezt jól kikeverjük. Ehhez a masszához felváltva hozzákeverjük a lisztet és a tejet, amibõl egy közepesen kemény tésztát gyúrunk. (A tésztát érdemes 1 órácskát a hûtõben pihentetni.) A tésztákból dió nagyságú gombócokat formálunk, majd ezeket, kellõ helyet hagyva közöttük, tepsire sorakoztatjuk. A gombócokat nem kell ellapítani, sülés közben terülni fognak és szép kis szabályos félgömbök keletkeznek majd!
A gombócokat elõmelegített sütõben 160°C-on (gázos sütõben kis lángon) 15-20 perc alatt megsütjük, de csak annyira, hogy a gombócok teteje még világos legyen, talpuk pedig csak éppen hogy aranybarna! A forró gombócokkal várunk 1-2 percet, majd egy kiskanál segítségével azonnal elkezdjük kikaparni a tészta belsejét.
Figyelem: Ha a tészta túl forró, még széthasad a kezünkben, ha meg már túl hideg, akkor azért törik el! Így egyszerre ne süssünk túl sok gombócok és igyekezzünk azzal a kaparással!!
 
A tésztát langyosan a legegyszerûbb kikapargatni!
A krém:
A kikapart tésztát összemorzsoljuk a margarinnal, hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot és a darált diót, majd hozzáöntjük a lekvárt, a vanília és rum aromát is, végül a tejjel teljesen simára dolgozzuk. Az így kapott puha krémet a tésztába töltjük, majd két félgömböt egymáshoz ragasztunk.
Figyelem: A félgömböket nem kell púposra tölteni, éppen csak tele legyenek, majd egy kevés töltelékkel ragasszuk õket össze. A töltelékünk így pontosan elég lesz majd!

A díszítés:
Az õszibarackok külsejét befestjük ételfestékkel, vagy az aromákkal. A még nedves felületû golyóbisokat gyorsan megforgatjuk kristálycukorban, majd tovább díszítjük õket buxus- vagy pici rózsalevéllel. A festéshez sem az aromákat, sem az ételfestéket nem kell hígítani!

Vélemény a receptrõl:
Az õszibarack egy nagyon finom süti, csak a kis félgömböcskék kikaparását kell gyorsan végezni, hiszen erre a frissen sült langyos tészta a legalkalmasabb.
A töltelék finom volt, de utólag én a 2 dl tej legalább felét, ha nem az egészét tiszta sütõrumra cserélném, mert én nagyon szeretem az igazán nagyon rumos sütiket! Ez a tejes verzió viszont teljesen gyerekbarát és a rum aromától picit rumos is, szóval így is finom volt a töltelék!
A sütemény elkészítése teljesen nosztalgikus volt és szuper volt unokaöcsémmel festegetni a barackokat. J


Szép napot,   ildiKOKKI

Az üvegtálka Aliz barátnõm ajándéka, köszönet érte!


Folytats a blogon ... ildikokki.blogspot.com/2014/02/osziba...

sponsored links

Keres?s