Így készíts labda tortát

2014-04-28

sponsored links

Labda torta

Azt hiszem ennek a tortának a különlegességét nem is kell magyarázni. Gömb alakú (már ami a labdát illeti) és ezt megoldani tortában nem is olyan egyszerû.

Készítettem már foci tortát, de csak félgömbbõl, úgy, mintha belesüllyedt volna a talapzatba, vagy épp talapzat nélkül. Én azokat is szerettem, de nyilván látszik a fejlõdés. És hozzáteszem még mindig jócskán van hova tovább!

Íme az elsõ két labda tortám.

Focilabda tortaFoci labda torta. Öcsémnek készült 18. születésnapjára. Ekkor még nagyon nem érdekeltek a torták. Kinder torta ami a belsejét illeti.

1239575_626228227416892_297363833_nEzt szintén öcsém kapta, csak a haverja kért meg, hogy készítsem el neki. :) Csokis.


Elõször is, ha ilyen tortát szeretnénk készíteni azt tudni kell, hogy nem lesz 16-20 szeletes. Érdemes úgy tervezni, hogy legyen alatta akár egy kisebb zsúrtorta.

Aztán azt gondoljuk át, miben fogjuk kisütni a piskótát. Mert faragni elég macerás lenne?

A kézilabda méretéhez pont megfelelt ez a tál sütõpapírral kibélelve:

IMG_063717 cm a belsõ átmérõje.

Focilabdához pedig direkt vettem nemrég egy habüstöt. De igazán felesleges beruházni rá, pár ezer forint (egyébként hasznos, de csak ezért venni nem érdemes). Ennek 20 cm a belsõ átmérõje és van egy talpa, amire állítva lehet benne sütni is.IMG_0638

Ehhez a talpas kézilabda tortához én elõször sütöttem egy 4 tojásos kakaós piskótát. Ezt osztottam el egy 19 cm átmérõjû kapcsos formába és a 17 cm-es tálba. Megsütöttem, majd hagytam kihûlni.

Aztán még egy 1 tojásos kakaós piskótát sütöttem szintén a 17 cm-es tálban.

Ezután úgy gondoltam, hogy a labdába valami stabilabb krémet töltök, mert egyébként az egész csokitortának készült.

Így lett trüffel krémmel töltve.

Nagyon brutális, ed igazából pofon egyszerû!

40 dkg étcsoki

2 dl habtejszín

5 dkg teavaj

Az étcsokit feldaraboljuk (bár nekem pasztilláim vannak), kicsikét megolvasztjuk.

A tejszínt felforraljuk és leöntjük vele a csokit.

Simára keverjük, majd elkeverjük benne a vajat is.

Ha kihûlt hûtõben hagyjuk dermedni.

Ezt egyébként még kedvünkre ízesíthetjük likõrökkel, fûszerekkel, amivel szeretnénk.

Ez a krém tökéletes arra is, hogy sima felületet kapjunk, ha körben bekenjük majd kívülrõl a tortákat. (Merthogy így a 40 dkg csoki egy ekkora lasztiba azért sok lenne.)

A félgömböket ketté vágtam és betöltöttem krémmel.

Majd az egyiknek az ?alját? is megkentem csokival és a másik betöltött félgömböt ráillesztjük.

Labda torta

Miután egymásra illesztettük picikét kell faragni. Próbáljunk minél inkább törekedni a gömb formára, ha kell, centit is használhatunk. Elárulom nekem sem lett tökéletes gömb fõleg a talpazatánál nem, ez majd akkor lesz leginkább szembetûnõ, mikor rákerülnek az öt- és hatszögek.

A tál formájából adódik, hogy a félgömbök teteje skalpolt. Ami a talp résznél nem is baj, viszont a gömb tetején zavaró, ki kell pótolni, plusz a két félgömb illesztésénél is van körben egy kisebb mélyedés. Ezeket betömíteni, illetve kipótolni úgy tudjuk, hogy a krémbõl és a lefarigcsált piskótából masszát gyúrunk és ezzel pótoljuk a hiányokat.

Szóval ha eleget farigcsáltunk, akkor lekenjük körbe a trüffel krémmel. Ilyen szép gombócot kapunk:

Labda torta

Ezt burkoljuk fehér bevonóval, amit házilag is készíthetsz, illetve készen meg is vásárolhatsz. Ezután hagyjuk kicsit a hûtõben pihenni.


Labda torta

Érdemes kivagdosni az öt- és hatszögeket, mert jót tesz nekik ha állnak picit. Én sajnos frissében vágtam õket, nem volt jó ötlet.

Lemérjük körben a tortát. Az átmérõt elosztjuk 15-tel és így kapjuk meg az ötszögek oldalának méretét.

Én úgy csináltam, hogy google: ötszög keresés.

Egy képet elmentettem, akkorára nagyítottam vagy épp kicsinyítettem, hogy az oldala nekem akkora legyen, amekkora kell és egy papírt a monitorra téve lemásoltam.

A hatszöggel ugyanígy.

Majd kivágtam a formákat és fondánt vékonyra nyújtva kivagdostam a darabokat. Ötszöggel kezdünk a tetején majd, annak minden oldalára hatszög megy majd. (Így próbáljunk meg elõre számolni, mibõl mennyi kellhet.) Hatszögbõl jóval több kell, mint ötszögbõl! ;)

Ezeket körbemintázzuk, mintha varrott lenne (erre van célszerszám, ha Neked nincs, kisebb idõ ráfordítással fogpiszkálóval is körbe lehet pl. szurkálni).

Mivel ebbõl sokan szerettek volna enni, ezért készült, hozzá egy tartó torta, mint már említettem ? egy 19 cm átmérõjû zsúrtorta. Ebbe szimpla adag csokoládé krém került, körbe szintén trüffel.

Ezt csak lazán kapuhálósra gondoltam, így szürkével burkoltam és fehér fondantból vékony hurkákkal behálóztam. :)

Labda torta

Ezt is a hûtõbe tettem, kicsit dermedni. Körben felformázzuk a gömböt.

Labda torta

A gömb alá érdemes egy kis mûanyag lapot helyezni, krémmel hozzá ragasztani az alsó piskótához. Ez egyfajta talpként segíteni fogja a labda megtartását.

Én ugyanis mindig attól tartok, hogy benyomja a súlya az alsó tortát, így aládúcolom.

Az alsó torta magasságától picivel rövidebb hurkapálca darabkákat vágok és oda, ahová a labdát szántam, belenyomkodom a tortába. Oszlopokkal támasztom alá, hogy megtartsa a labda súlyát.

A mûanyag lap azért kell, hogy ha süllyedne a ladba, ne tudjon a pálca belemenni a labda piskótájába, hanem megállítsa a lap.

Szóval a gömb tetején ötszöggel kezdünk. Figyeljünk oda, mert én már itt elcsúsztam. Ha nem pont középre tesszük, el lesz csúszva a labda mintája ? mint az enyém. Picit bevizezve a lapok alját fel tudjuk szépen ragasztani õket.

Ezután jön egy sor hatszög körbe, majd ötszög és azok közé kötésben hatszög. Így nehéz leírni, de látni fogjátok, illetve a képeken azért látszik.

Teljesen beborítjuk a torta felületét, majd ráhelyezzük a kapuhálós aljra. :)

Labda torta

Labda torta

Így leírni egy ilyen torta elkészítését nem a legkönnyebb. De remélem érthetõ volt. Ha bármi kérdésed lenne, nyugodtan kérdezz, akár itt, akár a Facebookon. :)

Sok sikert, jó sütögetést! :)

szarvasos face fejléc


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/04/28...

sponsored links

Keres?s