Édeskrumplis-csirkés quesadilla

2014-05-02

sponsored links

Amíg a TV Paprika magazinnál dolgoztam, majdnem minden lapindítón azon reszeltünk, hogy vajon mennyire kell ragaszkodnunk az egyes lapszámoknál a szezonalitáshoz. Nyilván nem fogunk novemberben a spárgakrémlevesrõl írni, vagy februárban hideg paradicsomlevest (gaspacho) ajánlani a kedves olvasóknak, de ennél voltak sokkal kevésbé egyértelmû dolgok is: mit kezdjünk az olyan hozzávalókkal, amelyek többé-kevésbé az egész évben elérhetõek, akár hazai akár import áruként? Nem, most pont nem a banánra gondolok. Hanem például az édesburgonyára: ami a többi krumpliféléhez hasonlóan nagyjából egész évben elérhetõ, még ha nem is árulják minden sarkon. Vajon neheztelni fog a nyájas olvasó, ha az arcába tolunk a májusi számban egy édeskrumplis tortillát amire ingerülten továbblapoz, vagy értékelni fogja, hogy nálunk májusban nem minden a spárgáról és az újkrumpliról szól? Legyünk bevállalósak és progresszívek, vagy maradjunk a bevált Hemzõ Károly-Lajos Mari vonalon? Addig elmélkedtünk az ilyen és hasonló kérdéseken, míg végül úgy hozta a zélet, hogy be kell fejezzük az újság kiadását, így most már sosem fogjuk megtudni, mit gondoltak a mi drága olvasóink. Én azért a blogon megkérdem: Titeket zavar, hogy édesburgonyás quesadillárról írok májusban? Hát kell ennél lazább piknik-kaja ami mellé egyaránt passzol a sör és a fröccs? Ugye nem? Ne kelljen még egyszer megkérdeznem!

quesadilla

Hozzávalók (kb 8 db tortillalaphoz), recept pedig innen:


8 db kész tortillalap (lehet búzalisztbõl, de kukoricából készült is)
4 szem (kb 80 deka) édesburgonya, batáta (?ldiban pl. mindig kapható)
25 deka csirkemell
20 deka feta sajt
1 kígyóuborka
petrezselyem
fûszerek a csirkemell grillezéséhez: só, bors, currypor, kevés chili

Az édeskrumplikat meghámozzuk, feldaraboljuk és annyi vízben, amennyi ellepi, feltesszük fõni. A batáta nem olyan, mint a sima rózsakrumpli, hogy bírná a héjában fõzést. Vagyis bírja, csak attól hogy megfõtt, még nem lehet kézzel leszedni a héját. Felaprítva pedig amúgy is hamarabb megfõ. Amíg a krumpli fõ, megfûszerezzük a csirkemell szeleteket és kevés olívaolajon pár perc alatt meggrillezzük õket, majd alufóliával letakarva félretesszük pihenni. Ha a krumpli megfõtt, leöntjük róla a vizet, öntünk hozzá 1-2 evõkanálnyi olívaolajat és krumplinyomóval durvára pürésítjük. Egy keverõtálba téve hozzáadjuk a felkockázott fetasajtot és a felaprított petrezselymet, majd az egészet kanállal picit elkeverjük. A kész csirkemelleket vékony csíkokra vágjuk, és ugyanezt tesszük a megmosott uborkával is és kéznél hagyjuk.

Egy serpenyõben kevés olívaolajat hevítünk, és beletesszük a tortillalapot (lehetõleg, akkora legyen a serpenyõ, hogy a kerek tortilla hajtás nélkül pont beleférjen. Amíg a tûzön melegszik a tortillalap, az egyik felére rákanalazunk egy jó adagot az édeskrumplis-fetás töltelékbõl, majd a tetejére pár csík csirkemellet és uborkát helyezünk. Utána ráhajtjuk a tortillalap másik felét, finoman rányomkodjuk a töltelékre és gyors mozdulattal megfordítjuk a serpenyõben, hogy picit a másik oldalát is megpirítsuk. 2-3 perc alatt meg is vagyunk egy quesadillával, amit vagy még egyszer félbehajtunk, vagy félbevágunk, hogy a végén negyed cikkelyeket kapjunk. A batátapürétõl édes és puha, az uborkától hideg és roppanós, a fetától olvadt és sós, a csirkétõl pedig fûszeres lesz ez az étel, ami tényleg kiváló piknikezõs, meccsnézõs kaja. És ugyebár már csak 6 hét a vébé kezdésig?




Hasonló bejegyzések:





My, ooh my, a sherrys csirkemáj?



Csirke saltimbocca: a kaják Don Juanja ? most izzadásgátlóval!



Olasz fõzõlecke kezdõknek: sütõtökös, csirkemájas rizottó



Ázsiai topliszt No. 2: kínai pirított tészta csirkével & fafülgombával



Tökéletes sült csirke 10 lépésben, 5 órában, H.Blumenthal nyomában.




Folytats a blogon ... topliszt.cafeblog.hu/2014/05/02/edesk...

sponsored links

Keres?s