Édesburgonya, kápia, leves

2014-07-16

sponsored links


Nem tudom, hogyan lehetne jól, szellemesen, de legalább azt a látszatot keltve, hogy ez itt most érdekes lesz, szóval ennyi kihagyás után elfogadhatóan elkezdeni. Most akkor így. 
Eddig valahogy kevés olyan pillanat volt, amikor fõzés után, evés közben úgy éreztem volna, ezt most megírom. Ha volt ilyen, hát nem készült fotó, anélkül meg azért nem az igazi. Imbisz így aztán pihent, én pedig inkább minden mást csináltam a felnõttként eltölthetõ idõben, például olvastam jó sokat, néztem filmeket, elkezdtem jógázni, aludtam, ábrándoztam, esti kiruccanáson vettem részt, söröket kóstolgattam, mostanában pedig még meccset is néztem. Nyilván. 
A mostani leves viszont helyet, idõt és kedvet csinált magának. Az édesburgonya gyakran felbukkan a konyhában, szereti Paprika Junior és mi is, a sült kápia paprikát már régóta ki akartam próbálni, de valahogy sosem vettem, most meg aztán mégis. Harmadikként jött a kókusztej, és hiszik vagy sem, még egy valami hiányzik, a só. Talán már receptet sem kellene írnom, de tudják, a megszokás, meg aztán hiányzott egy kicsit. 
Bevallottam, fõzünk.






Édesburgonya-leves sült kápiával


2 nagy édesburgonya
fél kg kápia paprika
4 dl kókusztej



A kápia paprikákat megmossuk, egymás mellé rakjuk egy tûzálló tálban, villával egy kicsit megszurkáljuk õket. Sütõben 180 fokon addig sütjük a paprikákat, amíg egy kicsit megbarnulnak. Kivesszük, kicsit hûlni hagyjuk, majd lehúzzuk a bõrüket. (Lehet használni a zacskóba pakolós módszert, bevallom, én most lustán elraktam végül az egész adagot a hûtõbe, másnap viszont nem kaptam büntetést, könnyen lehúztam a felesleges külsõt.) A kápiák húsát kicsit összevágjuk, félretesszük.
Az édesburgonyákat meghámozzuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Egy edényben némi sóval és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi õket, puhára fõzzük az édesburgonyákat. A végén jöhet a kókusztej, még egy kis fõzés, majd a levesbe rakhatjuk a sült paprikákat. Lezárjuk, hûlni hagyjuk a levest, majd simára turmixoljuk. Ha túl sûrû lenne, hígítsuk vízzel. Kóstolás, ha bármi hiányozna, most lehet pótolni. 
Gondolkodtam rajta, mit lehetne még szórni, morzsolni vagy csak rakni, de igazából ez így magányosan is rendben van, vállalom a kockázatot, nagyon jó leves volt. Legközelebb azért majd gondolkodom megint, és persze senkit sem szeretnék visszatartani a kiegészítéstõl.
Tányér, leves, kanál.


A leves igen sikeres volt, a sült paprika-kókusz-édesburgonya nagyon jól mûködött együtt, ette gyerek, férj meg én, ismételni biztosan fogunk. Hosszú listát nem kell hozzá írni, sok munkát, felügyeletet nem igényel, más nem jut az eszembe. Vagy mégis. Fõzzék meg, a színe miatt legalább. 
Ígéret nincs, folytatás lesz.



Folytats a blogon ... imbisz.blogspot.com/2014/07/edesburgo...

sponsored links

Keres?s